matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 21.12.2010
Zadania
Odp.
1
Kempes:
Bardzo proszę o pomoc. Nie mogę poradzić sobie z przejściem z transmitancji widmowej na transmitancję operatorową. Wiem że to raczej nie to forum, ale może znajdzie się ktoś, kto się
0
Paweł:
witam, na drugim etapie indukcji matematycznej ( dla n=n+1 ) mam problemy ze skończeniem jej dla:
1
mart91:
Proste zadanie! proszę o szybką pomoc
!
4
Niunia85:
pomóżcie granica n dąży do +
∞
1
kasia:
oblicz prawdopodobienstwo ze cel zostanie trafiony dokladnie 2 razy
1
dzo;a:
POMOCY
5
testoviron:
http://matematyka.pisz.pl/strona/2156.html
20
Nikola:
1. miedzy liczby 12 i 2916 wstaw cztery liczby tak, aby wyraz z podanymi liczbami tworzyl ciag geometryczny.
9
jak to zrobic:
1.dane jest równanie 2x
2
+bx +7=0 z parametrem b. Rozwiązania to x
1
, x
2
. Wykaż, że funkcja f(b)= x
1
3
+x
2
3
nie ma miejsc zerowych.
5
dzola:
10 ksiazek ustawiono w sposob losowy na jednej polce.Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia A− 3 okreslone ksiazki znajduja sie na polce obok siebie
12
Niunia85:
pomóżcie
4
ktoś ;]:
Uzasadnij, że w dowolnym pięciokącie wypukłym długość każdego boku jest mniejsza od sumy długości boków pozostałych.
0
cherry:
Pole powierzchni bocznej czworokątnego ostrosłupa prawidłowego jest równe 12
√
2
, a kąt miedzy wysokościami przyległych ścian bocznych poprowadzonymi z wierzchołka ostrosłupa ma miarę 60st
3
xyz........:
Moze ktos luknac cz dobrze?
2
s:
kombinatoryka
2
dzola:
3
Kasia:
Do akwarium w kształcie prostopadłościanu o wymiarach podstawy 50 i 40 cm,częsciowo wypełnionego wodą dolano 5 litrow wody.O ile podniesie sie poziom wody w akwarium.
2
Izi:
:::rysunek::: Dwa okręgi o promieniach 2cm i 1cm są styczne zewnętrznie. Prosta AB jest styczna do tych
3
helpik:
√
3
+
√
2
√
3
−
√
2
1−16
√
6
−
+
√
3
−
√
2
√
3
+
√
2
4
2
Misia:
:::rysunek::: Dane są dwa okręgi o środkach O i S i promieniach długości 30 i 10, styczne zewnętrznie i
7
ja:
Kto jest dobry z przedsiębiorczości
2
s:
prawdopodobienstwo
2
seba:
25+24−27+2*50−38=676
4
Skizzo:
cos 15
o
* cos 15
o
=
1
kasia:
:::rysunek::: oblicz prawdopodobienstwo ze losowo wybrana osoba w tej klasie nie otrzymala piatki
9
broda1:
(x+1)(x−2)=x
2
+x+2x−2
3
kasia:
z cyfr 1,2,3,4,5,6,7,8,9 losujemy jedna cyfre a potem druga z pozostalych.Oblicz prawdopodobienstwo ze druga wylosowana cyfra jest parzysta.
2
Daniello :
log
4
c=log
3
b=log
2
a=2. Oblicz
√
abc
4
mały:
1
zlikwiduj niewymiwrność z mianownika
3
√
9
+
3
√
3
+1
4
xyz.........:
A to jak zrobic jeary?
5
xyz.........:
Czy to jest ok? Przy danych P(A)=0,5; P(B')=0,4 , P(A∪B)=0,8, Oblicz P(A∩B)
5
xyz.........:
Majac dane P(A∪B)=0,5 i P(B')=0,5 oraz P(A∩B)=0,25 . Uporzadkuj rosnaco liczby P(A), P(A'), P(B)
5
jajek:
rozłóż na czynniki a
2
− 2ax + b
2
− 25
8
xyz.........:
2
Tomaszek:
Koszt wynajmu autokaru wynosi 1440 zł. Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej niż planowano, co spowodowało wzrost opłaty dla każdego uczestnika o 2 zł.
3
Ewelina:
Czy jest ktoś kto mógłby pokazać mi w jaki sposób się rozwiązuje tego typu zadanie ? Mam spore zaległości i nie radzę sobie z niektórymi rzeczami.
3
Ewelina:
Witam. Byłabym ogromnie wdzięczna gdyby ktoś pomógł mi uprościć to wyrażenie. Matematyka nie jest moją mocną stroną, mam do niej bardzo krótka pamięć. Z góry dziękuję.
3
Mraccesdenied:
Liczbę 22 rozłożono na dwa składniki. Oblicz największy iloczyn takich składników. Proszę o klarowne rozwiązanie
8
Jacek:
Wykaż, że
3
tat:
zbadaj ciągłość funkcji:
1
error:
Nie korzystając z kalkulatora wykaż, że:
0
Klimat:
Przypuśćmy, że kwotę 10 000 zł wpłacono na lokatę półroczną, której oprocentowanie wynosi 4%. Jaki podatek od odsetek zostanie odprowadzony do skarbu państwa, gdy pieniądze pozostaną na
1
sim:
√
√
2
=
4
√
2
?
6
malaen:
Jak obliczyć granicę ciągu (an) o wzorze ogólnym: an=2
n
+
1
− 3
n
−
2
/ 3
n
+
2
Prosze bardzo o pomoc!
11
malaen:
an = 3
n
−2
n
/4
n
−3
n
1
pawel:
znajdz liczbe ktorej kwadrat jest rowny iloczynowi szescianu tej liczby i liczby o 6 od niej wiekszej
3
ola:
miedzy liczby 1 i 10 wstaw dwie inne liczby tak aby trzy pierwsze tworzyly ciag artmetyczny a trzy ostatnie artmetyczny
2
maniek:
Witam mam zadanie z całek a dokłądnie 2 przykłady: proszę o pomoc, może być nawet nakierowanie na właściwy tok rozumowania:
6
kasia:
jaki jest stopien wielomianu ktory jest suma dwoch wielomianow;wielomianu stopnia czwartego i stopnia szostego?
1
kasia:
Dany jest graniastoslup czworokatny prawidlowy o krawedzi podstawy rownej x−3 i wysokosci rownej x. Wielomian opisujacy zaleznosc objetosci tego graniostoslupa od wartosci x ma postac?
2
ola:
dany jest ciag artmetyczny −5,−2,1,4,7...ile poczatkowych wyrazow tego ciagu nalezy dodac aby otrzymac 85?
20
adaga:
...............................