ciągi
Nikola: 1. miedzy liczby 12 i 2916 wstaw cztery liczby tak, aby wyraz z podanymi liczbami tworzyl ciag
geometryczny.
2. oblicz podana sume 2+8+14+20+...+176
3.znajdź wszystkie wartości x dla ktorych liczby x+15,8,x−15 w podanej kolejnosci tworza ciag
geometryczny. majac znalezione wartosci x wyznacz ten ciag
21 gru 21:21
mila: a1=12 następne cztery a2 a3 a4 a5 teraz a6=2916
wzór an =....
podstaw do wzoru a6=..... oblicz q i następnie te cztery liczby
21 gru 21:26
Nikola: czy w drugim zadaniu obliczmy sume liczb podanych oraz tych które powinny znajdowac sie
pomiedzy liczba 20 a 176?
21 gru 21:26
mila: tak ,Musisz policzyc q a następnie ,którą liczbą jest 176 i dopiero wtedy sumę
21 gru 21:28
Nikola: 176 jest liczba 30 ciagu?
21 gru 21:30
mila: przepraszam napisałam q zamiast r
21 gru 21:30
Nikola: r=6?
21 gru 21:32
mila: Tak
21 gru 21:32
mila: 176 to 30 liczba
21 gru 21:33
Nikola: czyli suma bedzie =2668?
21 gru 21:34
mila: | | 2+176 | |
Sn= |
| *30=178*15=2670 |
| | 2 | |
21 gru 21:39
Nikola: a w zadaniu 1 r=726 i wyrazy ciagu to 12,738,1464,2190,2916
21 gru 21:41
mila: nie wiem ,o którym zadaniu mówisz
21 gru 21:43
Nikola: 1. miedzy liczby 12 i 2916 wstaw cztery liczby tak, aby wyraz z podanymi liczbami tworzyl
ciag
geometryczny.
czy rozwiazanie bedzie takie: r=726 i wyrazy ciagu to 12,738,1464,2190,2916
21 gru 21:45
mila: miałaś na myśli q .Nie liczyłam tego
21 gru 21:46
Nikola: juz sama widze ze mam zle to zadanie
21 gru 21:50
Nikola: dzieki za pomoc w tamtym zadaniu
21 gru 21:53
mila: to pierwsze to
a6=a1*q6−1
2916=12*q5
policz q
21 gru 21:56
mila: 243=q5
jeżeli masz problem z wyliczeniem q to przypominam że liczba dzieli sie prze 3 jeżeli suma cyfr
dzieli sie przez 3 2+4+3=9
243:3
81:3
27:3
9:3
3:3
1 243=35
g=3
21 gru 22:02
Nikola: dziekuje jak nie wiem co
21 gru 22:05
mila: policzyłaś już a2 ....
21 gru 22:08