zbadaj ciągłośc funkcji
tat: zbadaj ciągłość funkcji:
cos (π*x)/2 dla |x| ≤ 1
f(x) = {
|x − 1| dla |x| > 1
Wiem jak to rozwiązać ale nie wiem jak traktować pierwszy limies przy x −−> 1− oraz jak
traktować limies przy x −−> 1+, czyli z którego wzoru korzystać.
może ktoś pomóc ?
21 gru 10:48
Jacek:
dla x→1+ |x−1|
dla x→1− cos
21 gru 10:51
tat: dzięki
i jeszcze tak dla spr
dla x→1+ |x−1| wychodzi 0
dla x→1− cos wychodzi 0
następnie spr f(1) = cos (π*x)/2 = 0
Czyli funkcja jest ciągła w x0= 1. Funkcja jest ciągła. Zgadza się ?
21 gru 10:57
Jacek:
Tak, jest ciagła.
21 gru 11:10