Wyznacz dziedzinę wyrażenia i zapisz je w najprostszej postaci.
Ewelina: Witam. Byłabym ogromnie wdzięczna gdyby ktoś pomógł mi uprościć to wyrażenie. Matematyka nie
jest moją mocną stroną, mam do niej bardzo krótka pamięć. Z góry dziękuję.
Dział: funkcje wymierne.
4x − 12 / x2 + 4x * x2 / x − 3
/ − oznacza kreske ułamkową
21 gru 13:02
JeyAr: po lewej stronie masz ściagę...jak zapisywać takie ułamki...postaraj się...
21 gru 13:16
Ewelina: | 4x − 12 | | x2 | |
| * |
| poprawiony przykład z zadania. |
| x2 + 4x | | x − 3 | |
21 gru 13:57
sushi_ gg6397228:
4x−12=4(x−3)
x2+4x=x(x+4)
x2=x*x
i skracamy jedno z licznika, jedno z mianownika
21 gru 17:37