W wycieczce szkolnej bierze udział 16 uczniow wsrod ktorych tylko 6 zna okolice.Wychowawca
wybiera w sposob losowy 3 osoby ktore maja pojsc do sklepu.Oblicz prawdopodobienstwo tego ze
wsrod wybranych 3 osob wszystkie beda znaly okolice
| 16! | 13!*14*15*16 | |||
C316= | = | =7*5*16=560 | ||
| 3!*3! | 1*2*3*13! |
| 6! | 12! | 2*3*4*5*6 | 11!*12 | |||||
C36*C112= | * | = | * | = a dalej nie wiem | ||||
| 3!*3! | 1*11! | 3!*3! | 1*11! |
Pomocy
| 16*15*14 | |||||||||
|Ω| = | = | = 560 | ||||||||
| 1*2*3 |
|
| 6*5*4 | ||||||||||||||||
|A| = | * | = | * 1 = 20 | |||||||||||||||
| 1*2*3 |
| 20 | 1 | |||
P(A) = | = | |||
| 560 | 28 |