...
dzola: 10 ksiazek ustawiono w sposob losowy na jednej polce.Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia A− 3
okreslone ksiazki znajduja sie na polce obok siebie
21 gru 21:04
21 gru 21:09
dzola: i to juz koniec?
21 gru 21:24
Jack:
koniec
21 gru 21:27
dzola: dzieki
21 gru 21:31
Jack:
nie no, trzeba by to jeszcze uzasadnić

Ale to zostawiam Tobie.
21 gru 21:55
xskos: wytłumaczcie, prosze
16 paź 19:08
Eta:
A −− trzy określone książki X Y Z obok siebie
można ustawić na 3 != 6 sposobów XYZ , XZY , YXZ, YZX, ZXY, ZYX
każdą taką trójkę możemy ustawić na tych dziesięciu miejscach na:
XYZ o o o o o o o
o XYZ o o o o o o
o o XYZ o o o o o
o o o XYZ o o o o
o o o o XYZ o o o
o o o o o XYZ o o
o o o o o o XYZ o
o o o o o o o XYZ na 8 sposobów i pozostałe 7 książek dowolnie na 7! sposobów
|Ω|= 10!
|A|= 3!*8*7!
| | |A| | |
P(A) = |
| = ........... |
| | |Ω| | |
16 paź 19:17