ciag artmetyczny
ola: dany jest ciag artmetyczny −5,−2,1,4,7...ile poczatkowych wyrazow tego ciagu nalezy dodac aby
otrzymac 85?
a1=−5
r=3
21 gru 00:03
mrn:
Sn = 85
an = 3n − 8
3n2 − 13n − 170 = 0
n = 10
21 gru 00:35
Gustlik: a
1=−5
r=3
Układasz wzór ogólny tego ciągu:
a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=−5+(n−1)*3=−5+3n−3
a
n=3n−8
Podstawiasz teraz do wzoru na sumę:
| | (a1+an)*n | | (−5+3n−8)*n | | (3n−13)*n | |
Sn= |
| = |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Rozwiązujesz równanie:
(3n−13)*n=170
3n
2−13n−170=0
Δ=169−4*3*(−170)=2209
√Δ=47
| | 13−47 | | 34 | | 17 | |
n1= |
| =− |
| =− |
| nie spełnia warunków zadania,
|
| | 6 | | 6 | | 3 | |
Odp. 10 wyrazów.
21 gru 00:39