matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 20.5.2019
Zadania
Odp.
1
Wojtek:
Witam natknalem na problem z tym zadaniem, totalnie nie wiem jak je zrobic
1
eliza:
Na podstawie twierdzenia Kroneckera− Capelli oraz stosowanych reguł dotyczących obliczania rzędu macierzy przeprowadź analizę rozwiązań następującego układu równań, względem parametru
4
Adam:
Przy dzieleniu przed dwumiany x−3 i x−4 wielomian W(x) daje reszty odpowiednio 3 i 2 Ponadto wiadomo ze W(2)=4 Jaka reszte daje wielomian W(x) przy dzieleniu przez wielomian
2
Kasia:
Ciąg (Cn) dany jest wzorem Cn=(n−14)*7 dla n>=1; Liczba S20 jest równa (Suma od a1 do a20)
1
Monotonnik:
Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to zadanie krok po kroku?
1
helpmeplease:
lim 1
2
kers02:
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi: y=x
2
2
Mar99:
Rozwiąż równanie x
2
y'=xy+y
2
(jeżeli jest to możliwe, wykorzystaj metodę przewidywań)
3
Jerzy:
a) na 3! sposobów
0
Asa:
Lt1
Lt2
=(1/d1−1/D)/(1/d2−1/D)
3
kers02:
Pole obszaru D okreslonego przez nierownosci: x
2
+y
2
≤4, |x|≤1.
15
oll:
wykaż że funkcja f(x)= −x
2
+3 jest rosnąca w przedziale (−
∞
,0)
9
baba jaga:
10
=1/10
100
2
TłumokMatematyczny:
Dla jakich wartości parametru c funkcja f ma dokladnie jedno miejsce zerowe? f(x) = x
2
− 2
√
5
x−c
2
kasia:
Pytanie do podstawien uniwersalnych w calkach z funkcjami trygonometrycznymi.
5
Joanna3410:
W pewnym przedsiębiorstwie zatrudniającym 44 pracowników średnia płaca wynosiła 2500 zł. Po zatrudnieniu nowego pracownika średnia płaca wzrosła o 100 zł. Ile zarabia nowy pracownik?
11
🔪:
5
prawdopodobieństwo wynosi
15
3
TłumokMatematyczny:
Wyznacz punkty przecięcia paraboli z osiami układu współrzędnych oraz współrzędne jej wierzchołka.
4
135:
w trójkącie ABC o bokach AC=17 i BC=10 punkt D dzieli AB w stosunku 3:4, CD=10. Oblicz długość odcinka AB
3
help:
w trójkącie abc ab=7, kąt acb=60 i bc+ca=13. wyznacz r wpisanego okręgu i R opisanego okręgu na trójkącie.
0
madzia:
Na spoczywające ciało o masie 0,2kg, zaczęła działać stała siła. NA skutek działania tej siły wózek uzyska prędkość 3 m/s w czasie 12s.
6
kers02:
Dokładnie zadanie dotyczy pola miedzy krzywymi, ale problem mam z podstawieniem liczby. Otóż policzyłem całkę nieoznaczoną i teraz chce podstawić daną liczbę do jej wyniku.
6
Student:
Jak rozłożyć mianownik na czynniki/ułamki proste(całki)?
0
Paulina:
Czy następujący zbiór jest podprzestrzenią przestrzeni B(R) funkcji ograniczonych i ciągłych?
11
DM:
a) 50% b) 25%
5
Lili:
Mając dane liczby −4 i 50 wyznacz takie liczby x,y aby liczby −4 x y były trzema początkowymi kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego zaś liczby x y 50 były trzema początkowymi kolejnymi
1
Kama:
Jak policzyć całkę ∫
√
x
4
+1
dx
2
XXX:
Mając dane liczby −4 i 50 wyznacz takie liczby x,y aby liczby −4 x y były trzema początkowymi kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego zaś liczby x y 50 były trzema początkowymi kolejnymi
6
kasia:
∫e
2x
sin
2
x dx
13
polo:
do rozwiazania mam rownanie rozniczkowe 3xy'−y=lnx+1, x>0 i y(1)=−2 Korzystajac ze schematu dla takich rownan:
4
Hawthorne:
Kochani Matematycy i Matematyczki chciałbym poznać wasze opinie na temat kierunku matematyka, osobiście wybieram się na UJ.
9
kasia:
e
2x
∫
1+e
x
u=1+e
x
3
xyz:
1
1
1
1
=
*
*
(ln 2
k
)
(
1+α)
ln2
k
(
1+α)
(ln2)
α
Czy mogę tak rozpisać lewą stronę?
20
Satan:
Po prostu logarytm został wyciągnięty przed nawias, co w tym dziwnego?