Zadanie z wielomianów
Adam: Przy dzieleniu przed dwumiany x−3 i x−4 wielomian W(x) daje reszty odpowiednio 3 i 2 Ponadto
wiadomo ze W(2)=4 Jaka reszte daje wielomian W(x) przy dzieleniu przez wielomian
P(x)=x3−9x2+26x−24, Zapisz reszte w postaci R(x)=ax2+bx+c
Prosze o pomoc nie rozumiem wielomianów a mam na jutro oddac to zadanie
20 maj 23:56
wredulus_pospolitus:
P(x) = x
3−9x
2+26x−24 = (x−2)(x−3)(x−4)
W(x) = P(x)*S(x) + R(x) = (x−2)(x−3)(x−4)*S(x) + ax
2 + bx + c
I teraz:
W(3) = 0*S(x) + 9a + 3b + c
= 3
W(4) = 0*S(x) + 16a + 4b + c
= 2
W(2) = 0*S(x) + 4a + 2b + c
= 4
Układ trzech równań z trzema niewiadomymi:
| ⎧ | 9a + 3b + c = 3 | |
| ⎨ | 16a + 4b + c = 2 |
|
| ⎩ | 4a + 2b + c = 4 | |
rozwiązujesz
21 maj 01:04
baba jaga:
Teraz ja się "przyczepię " do zapisu

W(3)=0*S(3)+....
W(4)=0*S(4)+...
W(2)=0*S(2)+....
21 maj 01:08
wredulus_pospolitus:
Właśnie pisałem:
"Baba Jaga przyjdzie po Ciebie"

no i ma mnie
21 maj 01:14
baba jaga:
21 maj 01:15