całka
kasia: ∫e2xsin2x dx
Najpierw zrobiłam przez części i doszłam do postaci:
1/2 e2xsin2x − 1/2 ∫ e2xsin2x dx
Następnie zajęłam się całką ∫e2xsin2x dx i z "rekurencji" wyszła mi ona −16/34 e2xcos2x +
16/136e2xsin2x.
I potem wróciłam do 1/2 e2xsin2x − 1/2 ∫ e2xsin2x dx,
ostatecznie wyszło mi 1/2e2xsin2x + 8/34e2xcos2x−1/17 e2xsin2x
Jednak wynik w odpowiedziach jest trochę w innej postaci. Czy ktoś mógłby powiedzieć mi czy
wyszło mi dobrze i czy w ogóle to dobry pomysł żeby liczyć w ten sposób?
20 maj 15:49
kasia: POPRAWIAM
Następnie zajęłam się całką ∫e2xsin2x dx i z "rekurencji" wyszła mi ona −1/4 e
2xcos2x +
1/4 e
2xsin2x.
A więc końcowy wynik też się zmieni. Jednak zależy mi, aby ktoś powiedział, czy to w ogóle
dobry sposób

?
20 maj 16:01
kasia: Wychodzi tak:
1/2 e2xsin2x +1/8e2xcos2x −1/8e{2x}sin2x
20 maj 16:04
jc: | 1 | | 1 | |
| ∫ e2x (1 − cos 2x) dx = |
| (2 − cos 2x − sin 2x) e2x |
| 2 | | 8 | |
20 maj 16:07
kasia: Kurcze, nie zgadza się. Nie mam pojęcia dlaczego, wydaje mi się, że ta moja droga też jest ok..
20 maj 16:11
jc: To samo.
4 sin2x + cos 2x − sin 2x = (2 − 2 cos 2x) + cos 2x − sin 2x = 2 − cos 2x − sin 2x
20 maj 16:24
kasia: Aaaa, faktycznie! Co za radość, haha, dzięki serdeczne!
20 maj 16:33