podstawienie pod równanie
kers02: Dokładnie zadanie dotyczy pola miedzy krzywymi, ale problem mam z podstawieniem liczby.
Otóż policzyłem całkę nieoznaczoną i teraz chce podstawić daną liczbę do jej wyniku.
Wzór: |x(3lnx−ln
2x−3)|
e0
Wiadomo z 0 wyjdzie 0, ale mam jakiś problem z tą liczbą e

Wzór na pewno dobry. Wynik
powinen wyjść 3−e (wg odpowiedzi z podręcznika).
20 maj 18:36
kers02: Ktoś może pomóc?
20 maj 22:07
jc: = −e
Możesz napisać treść zadania?
20 maj 22:26
ICSP: |e (3 * 1 − 12 − 3)| = |e| = e
20 maj 22:29
ICSP: jc jak sobie z granicą poradziłeś ?
Dopiero teraz zauważyłem.
20 maj 22:32
jc: x ln x →0, x→0+
20 maj 22:52
kers02: dokładna treść to: całka z ln(x2) dx.
Najpierw policzylem całkę nieoznaczoną i później próbowałem podstawić e,0.
20 maj 22:53
jc: F(x) = ∫ x ln x2 dx = x ln x2 − 2x
F(e) = 0, F(x) →0 przy x→0+.
Jak była dokładnie treść zadania?
21 maj 08:23