rownanie rozniczkowe -problem
polo: do rozwiazania mam rownanie rozniczkowe 3xy'−y=lnx+1, x>0 i y(1)=−2
Korzystajac ze schematu dla takich rownan:
3xy'−y=0
calkujac obustronnie lewa strona wychodzi oczywiscie: ln|y|+C
| | 1 | |
prawa strona: w zależności od "sposobu całkowania": ln(3x)+C, albo |
| *ln(x)+C |
| | 3 | |
więc y=3Cx albo y=C
3√x
dla y=C(x)
3√x liczac pochodna i wstawiajac do wyjsciowego rownania skróci mi sie C(x) tak jak
powinno, natomiast dla y=3C(x)x w rownaniu poczatkowym po wstawieniu zostanie C(x) i nie wiem
dlaczego, bo przeciez oba te sposoby powinny byc sobie rownowazne przeciec, i nie wiem gdzie
popelnilem blad.
I kolejne pytanie, czy 3*C moge zapisać po prostu jako C (oczywiscie pamietajac ze to "inne" C)
20 maj 13:32
polo: | | 1 | | ln(x)+1 | |
jeszcze przydalaby sie pomoc z o to taka calka: |
| ∫ |
| dx |
| | 3 | | x4/3 | |
20 maj 13:54
20 maj 14:56
polo: @Leszek
Dobra już widze jaki glupi blad popelnilem przy liczeniu calki na poczatku <facepalm>
| | 1 | | ln(x)+1 | |
Więc teraz zostaje jeszcze kwestia policzenia tej całki: |
| ∫ |
| dx |
| | 3 | | x4/3 | |
20 maj 15:09
ICSP: przez części.
| | 1 | |
f = ln(x) + 1 , g' = |
| |
| | x4/3 | |
20 maj 15:16
Leszek: tej całki nie da się obliczyć za pomocą całek elementarnych !
skąd wyszła Ci taka całka , nie z tego równania !
20 maj 15:20
polo: skad? a stad:y=C
3√x
| | 1 | |
uzmienniajac stala y=C(x)3√x, czyli y'=C'(x)3√x+ |
| x−2/3*C(x) |
| | 3 | |
Wstawiajac do poczatkowego rownania 3xy'−y=lnx+1 wychodzi własnie o to taka całka
20 maj 15:29
jc: ∫ x−4/3 ln x dx = −3 ∫ (x−1/3)' ln x = − 3 x−1/3 ln x + 3 ∫x−4/3 dx
= − 3 x−1/3 ln x − 9 x−1/3
20 maj 15:36
polo: @jc
| | −3(log(x)+4) | |
Według wolframa wynik tej calki ∫x−4/3lnx dx jest |
| tobie natomiast |
| | x1/3 | |
| | −3(ln(x)+3) | |
wychodzi |
| |
| | x1/3 | |
20 maj 15:45
polo: @jc
Ah dobra teraz widze ze ty scalkowales x−4/3*lnx zamiast x−4/3*(ln(x)+1) wiec pewnie
wynik zgadzalby sie
Lecz wydaje mi sie ze pierwszy raz widze taka metode calkowania bo przez czesci to to chyba nie
jest wiec jesli by mozna to bym poprosil o nazwe tejze metody zeby móc sie w nia zaglebic
20 maj 15:49
jc: A nie zauważyłeś, że całkuję tylko pierwszy składnik?
∫x−4/3 dx = − 3x−1/3
20 maj 15:57
polo: @jc
Tak tak, zgadza się. Prosiłbym jeszcze o jakas nazwe tej metody całkowania zeby cos wiecej sie
o niej dowiedziec
20 maj 16:07
jc: Całkowanie przez części. ∫f 'g dx = fg − ∫fg' dx.
20 maj 16:10
polo: Ah no tak, teraz to widze, wczesniej probowalem przez czesci ale nie wyszlo z powodu bledu
obliczeniowego.
Dzieki wszystkim za pomoc
20 maj 17:13