Zadanie z ciagów
Kasia: Ciąg (Cn) dany jest wzorem Cn=(n−14)*7 dla n>=1; Liczba S20 jest równa (Suma od a1 do a20)
Potrzebuję pomocy, liczylem juz na pare sposobow i nie wychodziło,
20 maj 23:54
wredulus_pospolitus:
C
n − C
n−1 = 7n − 14*7 − (7(n−1) − 14*7) = 7
czyli r = 7 <−−− ciąg arytmetyczny (więc możemy skorzystać ze wzoru na sumę ciągu
arytmetycznego)
C
1 = −13*7
C
20 = 6*7
| | C1 + C20 | |
S20 = |
| *20 = ... |
| | 2 | |
21 maj 01:00
Satan: c
n = (n − 14)*7 = 7n − 98
c
1 = −91
c
2 = −84
Widać, że jest to ciąg arytmetyczny o różnicy 7.
Wystarczy skorzystać ze wzoru na sumę skończoną ciągu arytmetycznego:
Nie wiem, jak na kilka sposobów Ci nie wyszło, dlatego mogłabyś napisać − na błędach jest się
najłatwiej uczyć
21 maj 01:02