Ciągi
Lili: Mając dane liczby −4 i 50 wyznacz takie liczby x,y aby liczby −4 x y były trzema początkowymi
kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego zaś liczby x y 50 były trzema początkowymi kolejnymi
wyrażeniami ciągu geometrycznego.
20 maj 16:51
6latek: Czy pierwsza liczba to 4 czy (−4) ?
czyli ciag bedzie taki
(−4) lub 4, x ,y,50
wlasnosc ciagu arytmetycznego
2x= pirwszy wyraz + y
Wlasnosc ciagu geometryczego
y2= 50*x
20 maj 16:59
Mila:
−4,x,y,50
−4,x,y kolejne wyrazy c.a.
x,y,50 − kolejne wyrazy c.g
y
2=50x
==========
y
2=25*(−4+y)⇔y
2=−100+25 y
y
2−25y+100=0
Δ=625−400=225
| | 25−15 | | 25+15 | |
y= |
| lub y= |
| |
| | 2 | | 2 | |
y=5 lub y=20
Ciągi:
lub
−4,8,20,50
sprawdź czy spełnione są warunki zadania.
20 maj 22:14
6latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
20 maj 22:23
Mila:
Dobry wieczór
20 maj 22:25
Lili: Dzięki
20 maj 22:53