Zadanie z ciagów mateamtyka
Wojtek: Witam natknalem na problem z tym zadaniem, totalnie nie wiem jak je zrobic
Ciag (a1,a2...a100) jest ciagiem geometrycznym ktorego wszystkie wwyrazy sa dodtanie Ciag ten
spelnia warunki 100*(a2+a4+a6...+a100)=a1+a3+a5...+a99 oraz log(a1)+log(a3)...+log(a100)=100
Wyznacz a1
Z góry dzieki za pomoc!
20 maj 23:58
baba jaga:
1/ 100q(a
1+a
3+...+a
99)=a
1+a
3+....+a
99
to q=1/100
2/ loga
1+loga
2+...+loga
100= log(a
1*a
1q*a
1q
2*....*a
1q
99) =100
log(a
1100*q
1+2+3+...+99)=log10
100 i q=1/100=10
−2
| | 1+99 | |
1+2+3+....+99= |
| *99=100*99/2 |
| | 2 | |
to
a
1100*[10
−2]
100*99/2=10
100
dokończ.........
Odp:
a
1=10
100
========
21 maj 00:39