Pole obszaru ograniczonego nierównosciami
kers02: Pole obszaru D okreslonego przez nierownosci: x
2+y
2≤4, |x|≤1.
wyliczyłem przedziały. wyszło na to że jest to okrąg o środku w pkt. 0.0 i promieniu 2. oraz
przedział od −1 do 1.
Niestety dalej nie wiem co z tym zrobić
20 maj 22:10
Mila:

P=4*
0∫
1√4−x2 dx=... licz całkę z gotowego wzoru
20 maj 22:44
kers02: Mila wyjasnisz skąd to obliczyłaś/łes?
21 maj 00:46
baba jaga:
|x|≤1 −− pas zawarty między <−1,1> zielony wykres
x2+y2≤4 −−− równanie koła o środku S(0,0) i promieniu r=2 ( niebieski wykres
to y2=4−x2 ⇒ y=√4−x2
P1=0∫1√4−x2dx ( pole pod kołem)
P=4*P1 =...............
21 maj 01:22