Jak rozłożyć mianownik na czynniki(całki)?
Student: Jak rozłożyć mianownik na czynniki/ułamki proste(całki)?
WItam.
Mam problem opisany powyżej, a o to te całki:
| | 4x3−2x2+6x−13 | |
1) |
| dx |
| | x4+3x2−4 | |
Proszę o pomoc przy rozłożeniu mianownika, jak się wziąć za to?
Dzięki za pomoc

!
20 maj 18:25
ICSP: 1) x4 + 3x2 − 4 = x4 − x2 + 4x2 − 4 = x2(x2 − 1) + 4(x2 − 1) = (x2 − 1)(x2 + 4)
2) x4 + 64 = x4 + 16x2 + 64 − 16x2 = (x2 + 8)2 − (4x)2 = (x2 − 4x + 8)(x2 + 4x + 8)
20 maj 18:34
Mariusz:
1)
(x2−1)(x2+4)
(x+1)(x−1)(x2+4)
x4+64=(x2+8)2−16x2
x4+64=(x2−4x+8)(x2+4x+8)
20 maj 18:36
Student: Panie Mariuszu oraz Panie/Pani ICSP, bardzo dziękuję za pomoc

!
20 maj 18:42
Student: A co zrobić w przypadku gdy mam taki mianownik?
x4+6x3+11x2+6x
teraz robię tak:
x(x3+6x2+11x+6)
I co dalej?
20 maj 19:02
ICSP: x3 + 6x2 + 11x + 6 = (x+1)(x+2)(x+3)
20 maj 19:09
Student: Super dziękuję !
20 maj 19:12