Całka
kasia:
u=1+e
x
du=e
x dx
wynik wychodzi 1+e
x − ln|1+e
x|,
w odp. jest bez tej jedynki na początku. Wiem, że jeżeli wezmę u=e
x to wyjdzie. Ale dlaczego z
tym podstawieniem nie wychodzi?
20 maj 10:10
ABC:
co masz na myśli mówiąc nie wychodzi, czy pochodna twojej funkcji jest równa funkcji
wyjściowej?
20 maj 10:15
kasia: @ABC, hej!
Chodzi mi o to, że jeśli wezmę podstawienie u=ex to wychodzi taki wynik, jak w odp. Ale nie
widzę błędu w moim podstawieniu i nie mam pojęcia dlaczego wychodzi źle.
20 maj 10:18
kasia: Jedynkę mogę potraktować jak stałą, ale przy całkach oznaczonych ona zmieni wynik.
20 maj 10:19
kasia: A nie, nie zmieni! Bo przeciez sie odejmie. XD
20 maj 10:24
ABC:
no właśnie
20 maj 10:37
kasia: Jeszcze mam pytanie: czy żeby korzystać z podstawienia Eulera musimy mieć pierwiastek z
trójmianu w mianowniku, czy moze byc w liczniku?
20 maj 10:39
ABC:
specjalistą od podstawień Eulera jest Mariusz może się potem wypowie

, z tego co ja
pamiętam normalnie używasz ich do całek
typu
∫
√ax2+bx+c dx
ale niektórzy nazywają np w całce
| | dx | |
∫ |
| takie podstawienie √x2+c=t−x również podstawieniem Eulera |
| | √x2+c | |
20 maj 10:56
kasia: Dziękuję
20 maj 10:57
Mariusz:

Niech dane będą długości dwóch boków trójkąta ABC
(to jakich boków zależy od postaci kanonicznej trójmianu)
Niech CD będzie dwusieczną kąta 90−α
| | CB | |
Wyraź |
| za pomocą danych długości boków trójkąta ABC |
| | BD | |
Ja wymyśliłem to zadanie zainspirowany filmikami amerykańców
Rozwiązanie tego zadania pozwoli wybrać odpowiednie podstawienie Eulera
Podstawienia Eulera wyprowadza się prowadząc sieczną do krzywej y
2 = ax
2+bx+c
Podstawień Eulera możesz używać do całek
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
gdzie R(x,y) to funkcja wymierna dwóch zmiennych
Dzięki zastosowaniu jedynki trygonometrycznej możesz ich użyć także do całek postaci
∫R(cos(x),sin(x))dx
gdzie R(x,y) to funkcja wymierna dwóch zmiennych
21 maj 00:04