matematykaszkolna.pl
Całka kasia:
 e2x 

1+ex 
u=1+ex du=ex dx wynik wychodzi 1+ex − ln|1+ex|, w odp. jest bez tej jedynki na początku. Wiem, że jeżeli wezmę u=ex to wyjdzie. Ale dlaczego z tym podstawieniem nie wychodzi?
20 maj 10:10
ABC: co masz na myśli mówiąc nie wychodzi, czy pochodna twojej funkcji jest równa funkcji wyjściowej?
20 maj 10:15
kasia: @ABC, hej! Chodzi mi o to, że jeśli wezmę podstawienie u=ex to wychodzi taki wynik, jak w odp. Ale nie widzę błędu w moim podstawieniu i nie mam pojęcia dlaczego wychodzi źle.
20 maj 10:18
kasia: Jedynkę mogę potraktować jak stałą, ale przy całkach oznaczonych ona zmieni wynik.
20 maj 10:19
kasia: A nie, nie zmieni! Bo przeciez sie odejmie. XD
20 maj 10:24
ABC: no właśnie emotka
20 maj 10:37
kasia: Jeszcze mam pytanie: czy żeby korzystać z podstawienia Eulera musimy mieć pierwiastek z trójmianu w mianowniku, czy moze byc w liczniku?
20 maj 10:39
ABC: specjalistą od podstawień Eulera jest Mariusz może się potem wypowie emotka , z tego co ja pamiętam normalnie używasz ich do całek typu ∫ ax2+bx+c dx ale niektórzy nazywają np w całce
 dx 

takie podstawienie x2+c=t−x również podstawieniem Eulera
 x2+c 
20 maj 10:56
kasia: Dziękuję
20 maj 10:57
Mariusz: rysunek Niech dane będą długości dwóch boków trójkąta ABC (to jakich boków zależy od postaci kanonicznej trójmianu) Niech CD będzie dwusieczną kąta 90−α
 CB 
Wyraź

za pomocą danych długości boków trójkąta ABC
 BD 
Ja wymyśliłem to zadanie zainspirowany filmikami amerykańców Rozwiązanie tego zadania pozwoli wybrać odpowiednie podstawienie Eulera Podstawienia Eulera wyprowadza się prowadząc sieczną do krzywej y2 = ax2+bx+c Podstawień Eulera możesz używać do całek ∫R(x,ax2+bx+c)dx gdzie R(x,y) to funkcja wymierna dwóch zmiennych Dzięki zastosowaniu jedynki trygonometrycznej możesz ich użyć także do całek postaci ∫R(cos(x),sin(x))dx gdzie R(x,y) to funkcja wymierna dwóch zmiennych
21 maj 00:04