w trójkącie abc ab=7, kąt acb=60 i bc+ca=13. wyznacz r wpisanego okręgu i R opis
help: w trójkącie abc ab=7, kąt acb=60 i bc+ca=13. wyznacz r wpisanego okręgu i R opisanego okręgu na
trójkącie.
20 maj 20:10
xyz:
bc + ca = 13 −−> c(b+a) = 13
a*b = 7
z tw. cosinusow
c
2 = a
2 + b
2 − 2ab cos 60
c
2 = a
2 + b
2 − 7
a wiec uklad rownan
{ab = 7
{c
2 = a
2+b
2−7
{c(b+a) = 13
20 maj 20:31
Eta:

Z treści zadania a+b=13
| | a+b+7 | |
połowa obwodu : p= |
| =10 |
| | 2 | |
Z tw. cosinusów
a
2+b
2−2ab*cos60
o=7
2 ⇒ (a+b)
2−2ab−ab=49 ⇒ 13
2−3ab=49 ⇒ ab=40
| | 1 | |
P= |
| *ab*sin60o ⇒ P=.............. =10√3 |
| | 2 | |
| | P | |
P=rp ⇒ r= |
| = ............ |
| | p | |
| | 7 | |
z tw. sinusów |
| =2R ⇒ R=............ |
| | sin60o | |
dokończ obliczenia...
20 maj 20:33
Eta:
@xyz
help zamiast |AB|=7
podaje brednie a*b=7
20 maj 20:35