funkcja wykaz
oll: wykaż że funkcja f(x)= −x2+3 jest rosnąca w przedziale (−∞,0)
f(x2)−f(x1)>0
−x22+3−(−x12+3)>0
−x22+x12>0
−(x2−x1)(x2+x1)>0
i tu jest głupota bo:
−(x2−x1) tu mam minus przed nawiasem wartość x2−x1 jest dodatnia czyli minus razy plus
daje plus
(x2+x1) jest dodatnie czyli mam (−)*(+)*(+) daje minus więc nie jest rosnaca
proszę o pomoc co mam źle
20 maj 21:58
Jerzy:
f’(x) = − 2x
Pochodna jest dodatnia w przedziale (−∞,0) , a więc funkcja rośnie.
20 maj 22:07
oll: 1 klasa nie miałem pochodnej
20 maj 22:13
Maciess: Jeśli z definicji, to musisz określić czy x2>x1 czy też na odwrót
20 maj 22:17
ICSP: Skoro liczby są ujemne to ich suma również jest ujemna.
W ogóle masz wykazać, ze funkcja jest malejąca a ty już to zakładasz.
20 maj 22:19
oll: przecież mam założenie patrzyłeś w ogóle na moje rozwiązanie ?
20 maj 22:20
oll: mam wykazać ze jest ROSNĄCA !
20 maj 22:21
Maciess: f(x2)−f(x1)>0 mowisz o tym?
20 maj 22:21
6latek: (−)*(+)=(−) a nie plus tak nawiasem mowiac
20 maj 22:22
oll: f(x2)−f(x1)>0
20 maj 22:23
Mila:
f(x) jest rosnąca ⇔
dla każdego x1,x2∊D i x1<x2 zachodzi : f(x1)<f(x2)⇔f(x1)−f(x2)<0
Z. x1<x2, ⇔(x1−x2)<0
x1<0 , x2<0
badamy znak różnicy:
f(x1)−f(x2)=−x12+3−(−x2+3)=x22−x12=(x2−x1)*(x2+x1)<0 ponieważ:
x2−x1>0 oraz x1+x2< ( jako suma dwóch liczb ujemnych)
⇔
f(x) jest funkcją rosnącą
20 maj 22:24
oll: zgadza się 6latek pomyliełem
bedzie (−)*(−)*(−) co i tak nie da mi >0 tu się gubie co źle mysle ?
20 maj 22:25
Maciess: no to popatrz x2=3 x1=0
f(x2) = −6 f(x1)=0
f(x2)− f(x1)=−6
20 maj 22:26
oll: Maciess to łapię tylko gubie sie a lepiej NIE ROZUMIEM na co w finale czyli jak dojde juz do
konca mam patrzec ?
Przeciez funkcja jest ROSNĄCA GDY :
f(x1)−f(x2)<0 dobra spróbuje to jeszcze jakos samemu ogarnąć
20 maj 22:32
6latek: oll jesli x1<x2 to x1−x2<0
ale wtedy x2>x1 to x2−x1>0
20 maj 22:37
oll: dzieki wszytskim zalapalem wiem w czym robilem blad gdy sobie podstawilem −6 − −8 dało −6+8 i
stała się jasność
20 maj 22:39