20 maj 06:00
Nikto0: log podstawa 12 z 3 razy log podstawa 12 z 4 + log podstawa 12 z 3 nie wiem skąd to się wzięło
20 maj 06:10
Satan: Po prostu logarytm został wyciągnięty przed nawias, co w tym dziwnego?
ab + ac = a(b + c)
Tak samo jest z logarytmami.
log4212 + log123log412 = log412(log412 + log123)
Dla zobrazowania dla opornych:
a = log412
b = log124
Mamy więc: a2 + ab = a(a + b)
20 maj 07:30
Nikto0: Dzięki. A co się stało w punkcie 7 przy logarytmowaniu stronami w przykładzie w którym należy
uzasadnić
że liczby są równe i w tym pierwszym w którym trzeba rozwiązać równanie?
20 maj 09:02
Bleee:
Co do punktu 7:
log(ab) = b*loga
Z tej własności skorzystano
20 maj 09:23
Bleee:
Jakie równanie?
20 maj 09:24
Nikto0: możesz to rozpisać?
20 maj 09:30
20 maj 09:51
Nikto0: właśnie nie widzę możliwości zastosowania tego wzoru.
20 maj 09:58
wredulus_pospolitus:
log(alogb) =logb * loga
'logb' jest potęgą liczby logarytmowanej więc można 'wywalić przed logarytm'
20 maj 10:07
6latek: Chodzi ci o to rownanie ?
2x=81
Teraz wiesz ze 81= 34
zapisujemy
2x= 34
Teraz obie strony logarytmujemy logarytmem przy podstawie 2
log22x= log234
Teraz patrz na wzor z 9 :51
log22x= x log22 i log234= 4log23
wiec piszemy
xlog22= 4log23
ale log22=1
wiec bedzie
x= 4log23
==========
Juz widzisz _
20 maj 10:09
6latek: Dzien dobry Blee
20 maj 10:11
Nikto0: dzięki za pomoc
20 maj 10:17
Nikto0: może ktoś rozpisać to z wyciąganiem przed nawias na przykładzie z linku
20 maj 11:45
Bleee:
Konkretnie − zapisz przykład i podaj czego dokładnie nie rozumiesz.
20 maj 12:21
Nikto0: log12 3log124+log123 nie wiem skąd to się wzięło tips tricks numer 2
20 maj 12:28
Bleee:
Przepisz PRAWIDŁOWO albo chociaż podaj którego konkretnie przejścia nie rozumiesz (z której
linijki do której)
20 maj 12:44
Nikto0: trzecia linijka od góry log2124+ log12 3log124+log123
20 maj 12:49
Nikto0: tej linijki nie rozumiem
20 maj 12:49
ite:
log2124+ log123*(log124+log1212) =
// log1212 = 1
= log2124+ log123*(log124+1) =
// wymnażamy nawias
= log2124+ log12 3*log124+log123 =
// wyłączamy wspólny czynnik przed nawias
= log124*(log124+ log12 3)+log123
// wzór na sumę logarytmów
= log124*log12(4*3)+log123
20 maj 14:14
Nikto0: Dzięki za pomoc
20 maj 14:34