"trening" z logarytmów
Eta: ..... zdania
tylko ! dla
Lukasa 
Hej
Lukas 
Wykaż i podaj założenia
zad.1 log
ab*log
ca=log
cb
zad2 a
logbc=c
logba
| | n | |
zad4 logam (bn)= |
| *logab |
| | m | |
Wykaż ,że liczba
zad5 √251/log35+491/log47 jest liczbą pierwszą
zad6 3
(3/log√63)−log32*log2√6 jest liczbą parzystą
zad7 16
log24√2+log43 jest liczbą podzielną przez 9
zad8 √9log35+3
log52−3
log53 jest liczbą nieparzystą
zad9 log
45*log
56*log
67*log
78 jest liczbą >1
zad10 Wiedząc,że
a) log
145=m i log
142= n oblicz log
750 w zależności od m i n
b) log
34= k i log
35= t oblicz log
270,8
Powodzenia

Ja teraz idę na spacer z
27 sie 12:05
Eta:
Lukas .... żyjesz?
27 sie 12:11
Lukas: Jestem
27 sie 12:18
Eta:
No to masz co robić ...... do wieczora
27 sie 12:19
Lukas: Teraz idę do fryzjera i jak wrócę to będę działał.
27 sie 12:33
Eta:

Jaką fryzurę zamówiłeś ?
27 sie 12:36
Eta:
Poprawiam zad 8
√9log35+3log25 −5log23
27 sie 12:42
Lukas:
Lepszą fryzurę zamówiłem, ale ta też mi się podoba
27 sie 19:44
Lukas:
√9log35+3log25−5log23
√32log35+3log25−5log23
5+.?
27 sie 19:45
Eta:
Ja myślałam,że już wszystko rozwiązane i czekasz na następne

Najpierw zad 2/ ⇒ zad8/
27 sie 19:57
Lukas:
Z czego to wynika to nie wiem ?
27 sie 20:17
Eta:
Najpierw rozwiąż cztery pierwsze zadania

To bardzo ważne wzory !
27 sie 21:01
Lukas:
4 pierwsze są trudne bo nie wiadomo od czego wyjść, żeby to udowodnić ?
27 sie 21:02
Eta:
Łatwe
27 sie 21:03
Eta:
1/ wskazówka zastosuj zamianę podstawy logab na podstawę c
i...........
27 sie 21:05
Eta:
Lukas nie chcesz się uczyć?
27 sie 21:09
Lukas:
Kto powiedział, że nie chcę się uczyć ?
Ja chcę to opanować bo nie miałem w szkole i jestem bardzo wdzięczny za zadania ale chyba za
trudne jak na poczatek ?
27 sie 21:14
razor: to weź sobie jakiś zbiór zadań np. kiełbasę lub pazdro i porób zadania wprowadzające, a jak te
nie będą już stanowić problemu wróć do tych które podała Eta
27 sie 21:23
Lukas:
Właśnie robię z kiłbasy i nie wiem jak zamieniać podstawę Może ktoś pokazać ?
27 sie 21:31
razor: Masz tam wzory na samym początku. Z którym zadaniem masz problem?
27 sie 21:34
27 sie 21:38
Eta:
No to jedziemy

zad1/
logab*logca= logcb
1 sposób
| | logcb | |
to |
| *logca= logcb |
| | logca | |
2 sposób
log
ab*log
ca= log
ca
logab= log
cb
1/ oblicz : log
25*log
58=...........
27 sie 21:40
razor: | | | | | | log25 | | 1 | |
... = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | log25 | | log25 | | 2log25 | | 2 | |
27 sie 21:40
Eta:
27 sie 21:42
Lukas:
Eta ja wiem, że jak są takie same podstawy to np log28*log210=log212
Ale u Ciebie nie wiem jak ? Inne podstawy są.
27 sie 21:42
Eta:
log28*log210 = 3*log210= log21000 ≠ log212 !
27 sie 21:46
Eta:
zad2/
alogbc= clogba
dowód: logbc= x ⇒ c= bx ⇒ L=ax
P=(bx)logba= .... = P
zatem taka równość zachodzi
Rozwiąż teraz zad8/ ..........
27 sie 21:53
Eta:
Wzór na zamianę podstaw logarytmu:
27 sie 21:57
Lukas:
to pod pierwiastkiem jest równe 5
a potem 3log25−5log23
to co mi da ten wzór ?
27 sie 22:00
Eta:
alogbc=clogba to 3log25=5log23
27 sie 22:04
Eta:
...5+0= 5
27 sie 22:04
Lukas:
Ehh może najpierw porobię zadania z kiełbasy ? Nie obrażę Cię tym ?
27 sie 22:06
Eta:
Jasne,że nie

Zapoznaj się z podstawowymi wzorami
i własnościami logarytmów:
dziedzina, f. rosnaca , f. malejąca ( ważne przy równaniach i nierównościach logarytm.
27 sie 22:09
Eta:
W takim razie mam wolne

Ty pracuj a ja idę na brydża
27 sie 22:11
Lukas:
A nie będziesz na forum ?
Wstawiałbym zadania do sprawdzenia ?
27 sie 22:14
Metis: Fajnie omówione są równania logarytmiczne u Zakrzewskich. Niestety nie wiem czy na tym poziomie
co zadania
Ety − jeszcze do nich nie doszedłem
27 sie 22:15
5-latek: Dobry wieczor
Eta Pozdrawiam

Chcialbym na razie wrocic do Twojego postu z godziny 21:40
1 sposob oczywiscie rozumiem .
Natomiast nie rozumiem 2 sposobu dlaczego po pomnozeniu napisalas = log
c a
logab(dalej
rozumiem tylko nie rozumiem tego dlaczego wykonalas potegowanie
Mozesz to prosto slowami wytlumaczyc? dziekuje
27 sie 22:28
Eta:
Witaj "małolatku"

n*log
ab= log
ab
n
w tym przykładzie : log
ab=n
zatem: log
ab*log
ca= log
ca
logab= ....
27 sie 23:19
5-latek: Tak rozumiem dziekuje
27 sie 23:27
Eta:
Ech, takie "ładne" zadanka ..... a
Lukas się zniechęcił
29 sie 23:58
Kacper: Fajne zadanka
Eta
30 sie 09:05
pigor: ..., no to jeszcze
zad1) wykaż, że
logab* logca= logcb
ja bym wolał inną kolej rzeczy, mianowicie z definicji logarytmu i jego
własności, przy założeniach wprost z niej wynikających np. tak :
log
ab=c ⇔ a
c=b ⇒ logca
c=log
cb ⇔ clog
ca=log
cb ⇔
logab*logca=logcb c.n.w.,
| | logcb | |
a dopiero stąd niejako przy okazji otrzymujemy logab= |
| wzór na zamianę |
| | logca | |
podstawy logarytmu do stosowania nie raz przy kolejnych zadaniach ...
30 sie 10:47
pigor: ... ,
zad.2) wykaż, że
a log bc= c log ba.
logarytmując obustronnie logarytmem o podstawie b
tezę : a
log bc= c
log ba ⇔ log
b a
log bc= log
b c
log ba ⇔
⇔ log
bc* log
ba = log
ba* log
bc ⇒ L=P c.n.w. . ...
30 sie 11:05
pigor: | | 1 | |
... , to dalej zad.3) wykaż, że log ab= |
| |
| | logba | |
...

i aż się prosi zastosować wzór na zamianę podstawy
a na b, wtedy :
| | log bb | | log bb | | 1 | |
L=log ab= |
| = |
| = |
| = P c.n.w. .  |
| | log ba | | log ba | | log ba | |
30 sie 11:14
pigor: ..., a więc widać stopniowanie trudności i analogię
do moich rozwiązań zadań 1,2,3, dlatego następne zad.4)
to pryszcz − mam nadzieję − dla Pana
Lukasa ...
30 sie 11:18