matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 18.9.2017
Zadania
Odp.
11
trygon:
cos x = −0,5 rozwiąż równanie
6
zad:
Na loterii znajduje się 6 losów wygrywających: jeden z wygraną 30 zł, dwa − 20 zł i trzy − 10 zł. Pozostałe 4 losy są puste. Losujemy kolejno bez zwracania dwa razy po jednym losie. Oblicz
7
ruzamka:
Wskaż dwa ciągi an i bn dla których lim an = limbn= x0 oraz limf(an/≠limf(bn),i na tej podstawie wykaz ze nie istnieje granica funkcji f w punkcie x0, jeśli:
14
anakin:
oblicz pole p prostokąta, którego przekątne o długości 6 cm tworzą kąt o mierze : a) 60 stopni
4
Aga:
Jak rozwiązać takie równanie ? (2+
√
3
)
x
+ (2−
√
3
)
x
=4
1
NicNieUmiem:
Cześć, umiem wyznaczyć najkrótszą ścieżkę w grafie widząc go, natomiast mam zadanie, z którym nie spotkałem się na ćwiczeniach i nie jestem pewien czy dobrze myślę.
2
anakin:
przekątne prostokąta mają długość 14cm i przecinaja sie pod katem 48. oblicz pole i obwod tego prostokata
5
Kamil:
Witam, o pomoc pytam (2
2x
− 2
3
)(3
x
− 6
x
) > 0
8
Snaq:
Witam, jak to rozwiązać ? (√x(1−2x
2
)) <−−−pochodna
3
anonimowy:
Podaj dziedzinę funkcji f i naszkicuj jej wykres. Odczytaj z wykresu zbiór wartości funkcji f oraz jej przedziały monotoniczności.
4
oleg:
Ломоно́сов: pod tym linkiem http://matematyka.pisz.pl/forum/59614.html zad 5 rozwiązał Godzio prosze o pomoc jak na samym końcu to zostało zredukowane ?
4
Ania:
Dobrze? https://zapodaj.net/images/d5dcd684df0f6.jpg
2
anonimowy:
Hej mam mały dylemat co do jednego z podpunktów zadania domowego. Treść zadania:
1
Felka:
Oblicz:
√
147
2
*6
2
+147
2
*8
2
34
Michał:
Hej jak mogę rozwiązać zadanie tego typu? log
2
x+log
x
(x−3)=2
3
Mxx*:
Hej, jutro mam sprawdzian z matmy i na 100% będzie wyprowadzenie twierdzenia sinusów... Czy mogę je udowodnić na tylko jednym trójkącie licząc sinusy kątów α, β, γ z czego mi wyjdzie że
7
Kamil:
Mam takie pytanie do nierówności wykładniczych. Jak rozwiązać tego typu równanie? To jest prosty obliczeniowo przykład, ale nie jestem pewien
1
hehe#2:
wyznacz wartości parametru m dla których równanie( 2cos x −1)(sin x − m) = 0 ma cztery różne rozwiązania w przedziale <−π/2, 3π/2>, z których trzy są dodatnie ...
1
Ania:
Jak to narysować?
2
PATI :
Obwód wycinka koła wynosi 6 cm, a pole tego wycinka jest równe 2 cm2. Oblicz promień koła i długość łuku odpowiadającego temu wycinkowi.
4
beti19:
Oblicz bez użycia kalkulatora:
3
ana :
blicz sin135−2cos150
0
wiktor:
witam
∞
MAM PROBLEM Z TAKIM ZADANIEM ,TRZY PROSTOPADLOSCIANY O WYMIARACH 2CM/4cm/6cmsklejone największymi scianami tak ze powstal prostopadloscian.Jakie wymiary ma
8
ana :
oblicz pole trojkata gdy dwa jego boki maja dlugosc 10 cm i 16 cm a kat miedzy nimi zawarty ma miare
12
Michał:
Cześć
Jako że znowu mam problem, to chcialbym zapytać o pare rzeczy pierwsza:
1
1.1 (
)
3x−6
<0,1
2
1
1
(
)
3x−6
<(
)
log
1/2
0,1
2
2
3x−6>log
1/2
0,1 | +6 | /3
4
gabi:
Wiedząc, że:
2
wiktor:
MAM PROBLEM Z TAKIM ZADANIEM ,TRZY PROSTOPADLOSCIANY O WYMIARACH 2CM/4cm/6cmsklejone największymi scianami tak ze powstal prostopadloscian.Jakie wymiary ma
1
Karolinka:
:::rysunek::: Boki trójkąta ABC mają długość: AB=4 , AC=BC=8
0
ana :
sin alfa=1/3 oblicz −3 sin
a
lfa+3cosalfa=
3
ana :
oblicz wartosc pozostalych funkcji trygonometryczmych jesli cos alfa=−3/5
3
Jerzy:
3
dummy:
√
(1+i)
3
Obliczyć wszystkie pierwiastki z liczby zespolonej
4
guła:
dajcie mi tu jakieś trudne zadanie hahah
15
Olek:
Hej czy sa jakies wzory na to ? jak to zrobic. sprawdz czy podana struktura jest grupą: 1.(R,*) a*b=a+b+5