oblicz sin135-2cos150
ana : blicz sin135−2cos150
18 wrz 18:10
Blee:
Sin135 = sin(90 + 45)
Cos150 = cos(90+60)
Zastosuj odpowiednie wzory
18 wrz 18:13
ana : wyszło mi sin45−cos60=pierwiastek z 2 przez 2−1/2
18 wrz 18:15
Mila:
| | √2 | |
sin135=sin(90+45)=cos45= |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
cos(150)=cos(90+60)=−sin60=− |
| |
| | 2 | |
Tutaj trzeba było zmienić funkcję w cofunkcję (przy 90 stopniach i 270 stopniach tak trzeba)
Lepiej przeliczaj tak:
| | √2 | |
sin135=sin(180−45)=sin45= |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
cos150=cos(180−30)=−cos30=− |
| |
| | 2 | |
18 wrz 18:57