oblicz pole trojkata
ana : oblicz pole trojkata gdy dwa jego boki maja dlugosc 10 cm i 16 cm a kat miedzy nimi zawarty ma
miare
a)30 stopni b)135stopni
18 wrz 17:56
Adamm: | | 1 | |
PΔ= |
| *a*b*sinα gdzie a, b to długości boków, a α to kąt między nimy |
| | 2 | |
18 wrz 17:59
ana : nie wiem jak
18 wrz 18:02
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) PΔ= |
| *10*16*sin30o= |
| *10*16* |
| =40 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
drugie analogicznie
18 wrz 18:35
Adamm: przepraszam za tą kalekę umysłową wcześniej
18 wrz 18:37
ana : a jak mam to 135
18 wrz 18:56
Adamm: korzystasz ze wzorów redukcyjnych
| | √2 | |
sin135o=sin(180o−135o)=sin45o= |
| |
| | 2 | |
18 wrz 18:58
Mila:
| | √2 | |
sin(135)=sin(180−45)=sin45= |
| |
| | 2 | |
18 wrz 18:58
18 wrz 18:59