grupa
Olek: Hej czy sa jakies wzory na to ? jak to zrobic. sprawdz czy podana struktura jest grupą:
1.(R,*) a*b=a+b+5
2. (R,◯) x◯y=x+ y2
18 wrz 11:42
'Leszek: Skorzystaj z wlasnosci dzialan na elementach zbioru , sprawdz czy tak okreslone dzialanie
spelnia podane wlasnosci dla grupy !
18 wrz 12:12
Jack:
Zadanie nr 1 (nr 2 analogicznie!)
Co musi miec grupa?
1) wewnetrznosc
2) laczonosc
3) element neuralny
4) element odwrotny
5) Przemiennosc jesli chcesz sprawdzic czy grupa jest abelowa.
Wszystko to trza sprawdzic.
Na 1) mozesz napisac ze dzialanie dodawania jest laczne w zbiorze liczb rzeczywistych i starczy
2) sprawdzamy czy (a*b)*c = a*(b*c)
zatem
L = (a*b)*c = (a+b+5)*c = a+b+5 + c+5 = a+b+c+10
P = a*(b*c) = a*(b+c+5) = a + b+c+5 + 5 = a+b+c+10
L = P zatem dzialanie jest laczne
3) sprawdzamy czy a*e = a, gdzie e to element neutralny (zrób sam !)
4) Element odwrotny czyli a*b = e , gdzie "b" to element odwrotny do "a".
Przemiennosci w poleceniu nie masz wiec nie musisz, do dziela!
18 wrz 12:21
Jack:
mala pomylka:
1) mozesz napisac ze dzialanie dodawania jest wewnetrzne w zbiorze liczb rzeczywistych i
starczy
18 wrz 12:22
zombi: Algebra świetny przedmiot!
18 wrz 13:06
Adamm: 3)
e*a=a+e+5
a*e=a+e+5
a=a+5
a+5=a+e+5 ⇒ e=0
4)
b*a=a*b=0
a+b+5=0
b=−a−5
jest wyznaczony jednoznacznie
18 wrz 15:01
Adamm: drugie
1) x◯y=x+y2∊ℛ więc jest wewnętrzne
2) (x◯y)◯z=(x+y2)◯z=x+y2+z2
x◯(y◯z)=x◯(y+z2)=x+y2+2yz2+z4≠x+y2+z2
zatem nie jest to grupa
18 wrz 15:04
mat: pierwsze:
element neturalny, to nie będzie czasem e=−5 ?
18 wrz 15:21
Adamm: tak, napisałem tam a=a+5, co jest oczywiście bzdurą
18 wrz 15:25
guła: a*b=a+b+5
a(b−1)=b+5
a=b+5 i b−1=1
b=2 i a=7
izi
18 wrz 15:32
Adamm: dobrze się bawisz?
18 wrz 15:39
guła: lepiej od ciebie hehe
18 wrz 17:58
Olek: Dziekuje ale jak nauczyc sie tego rozpisywania ?bo np nie wiem skad bierze się ostateczna forma
np.=x+y2+z2
18 wrz 20:06
Janek191:
x o y = x + y2
więc
( x o y) o z = ( x + y2) o z = (x + y2) + z2 = x + y2 + z2
18 wrz 20:10
Janek191:
x o ( y o z) = x o ( y + z2) = x + ( y + z2)2 = x + y2 + 2y z2 + z4
18 wrz 20:13
Olek: Dziekuje juz jasniej o wiele.
18 wrz 20:55