analiza matematyczna
ruzamka: Wskaż dwa ciągi an i bn dla których lim an = limbn= x0 oraz limf(an/≠limf(bn),i na tej
podstawie wykaz ze nie istnieje granica funkcji f w punkcie x0, jeśli:
A) f(x) = |x−6|/x−6, x0=6
18 wrz 23:08
ruzamka: Problem jest taki że lim f(bn) wychodzi mi rowny lim f(an)
18 wrz 23:12
Milo: | | 1 | | 1 | |
Spróbuj an = |
| + 6 i bn = − |
| + 6  |
| | n | | n | |
18 wrz 23:14
ruzamka: Aaa przepraszam! Chodziło mi o przykład (x2 − 4|x|)/2x, x0=0
Tylko źle przepisalam
18 wrz 23:21
ruzamka: I próbowałam tu z an= 1/n i bn= −1/n
18 wrz 23:21
Milo:
Skorzystaliśmy oczywiście z tego, że dla n∊ℕ
+
|−n| = n
18 wrz 23:28
ruzamka: Dzięki wielkie!

te wyniki 2 i −2 wynikają z tego że granica z 1/2n i −1/2n dąży do 0, tak?
18 wrz 23:45
Milo: Dokładnie tak
18 wrz 23:47