wykładnicza
Kamil: Witam, o pomoc pytam
(22x− 23)(3x − 6x) > 0
x=3/2 v x=0
dlaczego przedział ma wyjść x∊(0,3/2)
18 wrz 21:53
Adamm: to nie jest równanie
3x(2x−23/2)(2x+23/2)(2x−1)<0
(2x−23/2)(2x−1)<0
t=2x
1<2x<23/2
1<x<3/2
18 wrz 21:59
Eta:
18 wrz 22:01
Kamil: wiem, że nie równanie, ale dlaczego funkcja ma skierowane ramiona w dół?
18 wrz 22:20
Kamil: dobra, dzięki za nic
18 wrz 22:28
Eta:
1 / nierówność spełniona
gdy 22x−23>0 i 3x−6x>0
x>3/2 i x<0 ( brak części wspólnej
lub
2/ 22x−23<0 i 3x−6x<0
x<3/2 i x>0
część wspólna : x∊(0,3/2)
18 wrz 22:48