własności logarytmów
gabi: Wiedząc, że:
log142=a
log145=b
oblicz: log750
18 wrz 17:37
Adamm: | | log2+2log5 | | log2+2b(log7+log2) | |
log750= |
| = |
| = |
| | log7 | | log7 | |
18 wrz 17:43
gabi: dziękuje serdecznie za pomoc
18 wrz 18:04
gabi: log750=log7(5*10)=log75+log710=log75+log7(2*5)=log75+log72+log75=2log75+log72=
=2(log145/log147+log142/log147=2b+a/log147
i dalej nie wiem co zrobić z log147 , aby wyszło 2b+a/1−a
18 wrz 18:16
gabi: chciałbym wiedzieć jak to się robi tym sposobem
18 wrz 18:17