równania logarytmiczne
Michał: Hej jak mogę rozwiązać zadanie tego typu?
log
2x+log
x(x−3)=2
bo nie za bardzo wiem, jak do tego podejść.
18 wrz 19:24
Jerzy:
Zacznij od założeń.
18 wrz 19:25
Michał: W pierwszym x>0 x=/=1
x−3>0
x>3
w drugim
x+1>0 2x−1>0
x>−1 x>12
18 wrz 19:28
Jerzy:
W drugim mało założeń.
18 wrz 19:41
Eta:
2/ x=3
18 wrz 19:43
Michał: 2x−1=/=0? O to chodzi?
x=/=12 Nie wiem, nie wiem... W kazdym razie co teraz? Połączyć te założenia ze sobą ?
I jak zacząć robić to równanie gdyby to był pojedynczy logarytm nie miłąbym problemu, ale nie
wiem jak podjeść do sprawy jak są dwa i wynoszą one jakąś konkretną już określoną wartość
18 wrz 19:44
Eta:
1 / w drugiej podstawie jest x czy 2?
18 wrz 19:45
Michał: w 1 w podstawie logarytmu jest 2
log
2 X + log
x (X−3)
Ymm eto, mogłabyś mi wytłumaczyć jak zrobiłaś to 2? Rozpisać proszę
18 wrz 19:47
Eta:
2/ założenia
x+1>0 i 2x−1>0 i log(2x−1)≠0 ⇒ x> −1 i x>1/2 i x≠1⇒ x∊(1/2, ∞)−{1}
18 wrz 19:48
Eta:
2/ to: log(x+1)=log(2x−1)⇒ x+1= 2x−1 ⇒ x= 2 −−− spełnia założenia
poprzednio wpisałam pomyłkowo x=3 ma być
x=2
sprawdzamy
| log(2+1) | | log3 | |
| = |
| =1 ok |
| log(4−1) | | log3 | |
18 wrz 19:53
Eta:
Pytam czy
w 1/ jest : log2x+log2(x−3)=2 ?
18 wrz 19:55
Michał: Tak jest, przepraszam mój błąd

A co do drugiego, oki wszystko czaję, jakie to proste teraz
się wydaje

Dziękuje za wytłumaczenie.
18 wrz 19:57
Jerzy:
1) x(x − 3) = 4
18 wrz 20:00
Eta:
1/ założenia : x>0 i x>3 ⇒ x>3
..... log2x*(x−3)= log24 ⇒ x(x−3)=4 ⇒ dokończ i uwzględnij załozenie
odp: x=4
18 wrz 20:01
Eta:
Dobra "spadam" bo
Jerzy aż się "pali"
18 wrz 20:01
Janek191:
log2[ x2 − 3 x] = log2 4
itd.
18 wrz 20:02
Eta:
I jeszcze
Janek 
Czy te chłopy nie mają co robić?
18 wrz 20:08
Michał: ok dokonczyłem

log
2(x
2−3x)=2
x
2−3x=2
2
x
2−3x−4=0
Δ=25
x
1=−1 //Spoza przedziału więc out.
x
2=
4
18 wrz 20:11
Jerzy:
Nie jestem łatwopalny
18 wrz 20:11
Michał: Super czyli wtszło, głupie pytanie zatem... Bo chyba wniosek taki z tego płynie jak logarytmy
mają te samą podstawe i między nimi
stoi znak + to mozna je połączyć ?
np
log
2 3 + log
2 4 = log
2 12

18 wrz 20:12
Jerzy:
Tak i naucz się twierdzeń o logarytmach !
18 wrz 20:17
18 wrz 20:19
Eta:
18 wrz 20:26
Michał: Eh, żęby nie zakładać nowego tematu, to jeszcze jedna rzecz

mam problem z tym zadaniem
log
12 (4x+8) − log
12 (10−x) = −3
założenie x∊ (2:10)
i co teraz przecież nie wyciągne sqrt z −3 żeby to porównać? Podnieść do kwadratu?
18 wrz 20:33
Michał: ps. całą reszta mi poszła, szybko i sprawnie dziękuję wam za cierpliwość i pomoc
18 wrz 20:34
Janek191:
− 3 = − 3*1 = − 3 log0,5 0,5 = log0,5 0,5−3 = log0,5 8
18 wrz 20:39
Michał: Wybacz, Janku chyba nie za bardzo rozumiem co tutaj robisz

Mógłbyś mi to jakoś wytłumaczyć
jaśniej

Proszę
18 wrz 20:42
18 wrz 20:42
Mila:
loga (a5)=5 przy odpowiednim założeniu
18 wrz 20:44
Eta:
18 wrz 20:44
Michał: Ah z tego wzoru, dobra teraz to widzę! Dobra dziękuję
18 wrz 20:44
Janek191:
| | 1 | |
Zamiast |
| napisałem 0,5 |
| | 2 | |
18 wrz 20:45
Eta:
18 wrz 20:45
Michał: Akurat, to wiem

choć wyglądam na idiotę
2 to podstawy, podstaw znam ^^
Poradziłem już sobie dziękuję wam wszystkim <3
Dla zainteresowanych odp.
| | 4x+8 | |
logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12 |
| =logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12 8 |
| | 10−x | |
12x = 72
x=6
18 wrz 20:48
Michał: :X chyba przesadziłem z formatowaniem tekstu, przepraszam :X
| | 4x+8 | |
*log {12} |
| = log {12} 8 |
| | 10−x | |
18 wrz 20:50