równanie proste
trygon: cos x = −0,5
rozwiąż równanie
mam problem , wzór na cos to :xo + 2kpi oraz − xo + 2kpi
jeżeli moje x = − pi/3 to miejsca zerowe mi zle wychodzą, dlaczego?
18 wrz 23:55
Adamm: cos(−π/3)≠−0,5
18 wrz 23:57
trygon: ?
18 wrz 23:58
Adamm: ale już
cos(2π/3)=−0,5
i teraz możesz podstawić do swojego schematu
18 wrz 23:58
trygon: odp to 2pi/3 + 2kpi oraz −2pi/3 + 2kpi
skad?
18 wrz 23:59
trygon: ale skad 2pi /3
19 wrz 00:00
Adamm: cos(π/3)=1/2
cos(π−π/3)=−cos(π/3)=−1/2
19 wrz 00:01
trygon: o fuck

przepraszam ale co to takiego? i czy zawsze odejmuje od pi tg , sin , ctg ?
19 wrz 00:02
Milo: Ze wzoru redukcyjnego:
−cosx = cos(π − x)
| | 1 | | π | | π | | 2π | |
− |
| = −cos |
| = cos(π − |
| ) = cos |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Biorąc pod uwagę okres i parzystość cosinusa dostajemy potem te rozwiązania, które napisałeś.
A potrafisz narysować wykres cosinusa?
19 wrz 00:07
trygon: −cosx = cos(π − x)
tak samo bedzie sin, tg, ctg?
19 wrz 00:10
19 wrz 00:11
trygon: 
jasna sprawa dzięki
19 wrz 00:12