Oblicz pochodną
Snaq: Witam, jak to rozwiązać ?
(√x(1−2x2)) <−−−pochodna
18 wrz 21:48
Eta:
f(x)=√x*(1−2x2) taka?
czy taka
f(x)=√x(1−2x2)
18 wrz 21:50
Snaq: Ta pierwsza
18 wrz 21:50
Eta:
pochodna iloczynu
f'(x)= (√x)'*(1−2x2)+√x*(1−2x2)' =.................
18 wrz 21:52
Snaq: Do tego etapu też doszedłem

ogólnie już pozamieniałem pochodne i nie wiem jak dalej..
18 wrz 21:53
Eta:
| | 1−2x2 | | 1−2x2−8x2 | | (1−10x2)*√x | |
...= |
| +√x*(−4x) = |
| = |
| |
| | 2√x | | 2√x | | 2x | |
18 wrz 21:56
Snaq: Wytłumaczysz skąd się wzięło to −8x2 ?
18 wrz 22:00
Eta:
założenie x>0
Sprowadzamy do wspólnego mianownika
| | 1−2x2+2√x*√x*(−4x) | |
|
| =.......... |
| | 2√x | |
18 wrz 22:03
Eta:
Zamurowało Cię?
18 wrz 22:17