Nierówność wykładnicza i równania wykładnicze
Michał: Cześć

Jako że znowu mam problem, to chcialbym zapytać o pare rzeczy pierwsza:
| | 1 | | 1 | |
( |
| )3x−6<( |
| )log1/2 0,1 |
| | 2 | | 2 | |
3x−6>log
1/20,1 | +6 | /3
x>
13log
1/20,1+2 // No prawie dobrze poza tym ze w odp jest "log
1/210" zamiast z
0,1 czemu? Nie wiem gdzie robię błąd

1.2 7
x−1≥3
2x
7
x*7
−1≥9
x
| | 7 | |
log9717≥x // w odp jest prawie tak samo poza tym że jest |
| i 7 a nie |
| | 9 | |
| | 1 | |
|
| tak jakby podnieśli to do −1 czemu tak?  |
| | 7 | |
(2.1 7
x+1 = 3
2x−2 <−−− w tym przykładzie wyszło mi tez prawie dobrze, odpowiedź tak
"odwrócona"

)
1.3 (
12)
x <(
13)
x+2
(
12)
x<(
13)
x*(
13)
2
(
32)
x<
19
(
32)
x<(
32)
log3219
x<log
3219 //w podręczniku jest odp : −2log
323

1.4 4
2x+3>1
Za to nie iwem jak sie zabrac za bardzo podnioslem najpierw 4 do potegi drugiej potem zrobiłem
logarytm jak w poprzednich zadaniach no i na końcu wyszło mi coś dalekiego od odpowiedzi

3.1
Jak mogę z tego wyznaczyć największą liczbę całkowitą spełniająca nierówność?
Póki co to tyle, prosiłbym o pomoc, wytłumaczenie bo mam niestety impas, za wszelaką pomoc
radę będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Michał
18 wrz 17:48
Michał: Chyba doszłem do wniosku że można to po prostu w tych przypadkach gdzie to jest odwrócone
podnieść do −1, ale jak to zapisać?
18 wrz 21:03
Mila:
3.1
2
2x−1<0
2
2x<1
2
2x<2
0
2x<0
x<0
====
18 wrz 21:29
Eta:
log1/2(1/10}= −log1/210
18 wrz 21:31
Eta:
1.4 założenie x≠−3
i 1=4
0
| | 2 | | 2 | |
to 4/div> |
| >40 ⇒ |
| >0 ⇒ x>−3 |
| | x+3 | | x+3 | |
18 wrz 21:34
Eta:
log9/7(1/7)= log(7/9)−1 (7−1)= log7/9 7
18 wrz 21:37
Eta:
Te odpowiedzi, które Ci wyszły w zad 1 i 2 też są poprawne
18 wrz 21:38
Mila:
4
2x+3>1
4
2x+3>4
0
x+3>0
x>−3
18 wrz 21:40
Eta:
Po przekształceniu
log3/2(1/9)= log3/2(3−2)= −2log3/23
ale....... Twoja odp też jest poprawna ( tylko inaczej zapisana
18 wrz 21:41
Eta:
18 wrz 21:42
Michał: Kurcze dzięki, wam bardzo za pomoc

Wszystko do mnie dotarło, zrozumiałem, bardzo
doceniam i dziękuję

Choć Milo mam pytanie odnośnie fragmentu z punktu 3.1:
| 2 | |
| ⇔2 2x−1<0 a co się stało z licznikiem?  |
| 22x−1 | |
18 wrz 22:20
Mila:
Licznik jest dodatni, aby ułamek miał wartość ujemną to mianownik musi być ujemny.
18 wrz 22:42
Jerzy:
Przy dodatnim liczniku mianownik musi być ujemny.
18 wrz 22:44