matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 16.3.2019
Zadania
Odp.
4
cardi bardi :
Jak wyznaczyć założenia w takiej tożsamości:
0
Wenera:
http://fizyka.pisz.pl/forum/
3
PirchHD:
W ciągu artystyczny a1=3 oraz r=4. Oblicz największe N takie ze a1+a2...+an<2211 Wyszło mi n=66 A wynik powinien być n=32. No cóż zmieniłem to jako równanie z n dzięki sumie
10
Pytający:
Wskaż mi te kąty przyległe?
7
KulawyMatematyk:
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu tych zadań, ich brak poskutkuje niezdaniem klasy z matematyki. Proszę o pomoc ludzie ;
;
1
jula:
Oblicz 2a
5
− b
7
a
1
= 0,5
1
Janko:
W równoległoboku, który nie jest kwadratem, jedna z wysokości jest równa bokowi, do którego jest prostopadła. Uzasadnij,że wysokość prostopadła do sąsiedniego boku jest krótsza niż ten
8
Nerwicaodnauki:
dany jest trójkąt równoramienny rozwartokątny. symetralne ramion tego trójkąta dzielą podstawę na trzy równe części . oblicz miary kątów tego trójkata
1
z9:
udowodnij że wyrażenie (n
2
−10n+24)(n
2
−8n+15) jest dla każdego n podzielne przez największy wspólny dzielnik W(0) i W(7).
3
miki:
9
Kerim :
wyznacz wszystkie liczby naturalne, dla których nierówność −x2 −x +12 ≤ 0 jest fałszywe
1
1975:
W grupie turystów liczącej 9 chłopców i 8 dziewcząt rozlosowano 7 biletów do teatru. Oblicz prawdopodobieństwo, że dokładnie 4 bilety wylosowały dziewczęta.
4
Nerwicaodnauki:
uklad rownan px+py=2
1
PirchHD:
Oblicz, na ile sposobów można rozmieścić 6 koszul w 4 szufladach. Zakoduj kolejno cyfrę setek, dziesiatek i jedności.
4
2r:
Niech a=log
2
3 i b=log
5
3. Wtedy
1
1
A. log
3
100=
+
a
b
B. log
3
100=2a+2b
1
Adam:
Nawet nie startowałem
1
Stokrotka3:
O zdarzeniach losowych A , B wiadomo, że: P (A) = 1/3, P (B′) = 2/5 i P(A ∩ B ′) = 1/4 . Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe P(A |B) .
1
Kaja:
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu tego przykładu
1
jula:
zbadaj monotoniczność ciągu a
1
= 3
2
Eimi:
Odległosc kuli wpisanej w ten stozek od jego wierzchołka jest równa 10.Jak narysować odległość kuli wpisanej w stożek?Odległość nie pada przypadkiem pod kątem prostym?Jak to narysowac?
4
madzia:
W stożek o wysokości 5 i promieniu postawy 2
√
2
wpisano graniastosłup prawidłowy czworokątny w taki sposób, że dolna podstawa graniastosłupa jest zawarta w podstawie stożka, a wierzchołki
8
madzia:
Z pudła, w którym umieszczono 2 kule białe i 3 kule czarne, losujemy trzy kule, a następnie rzucamy kostką tyle razy, ile wylosowaliśmy czarnych kul.
12
kawa:
Mając równanie:
dy
+p(x)=q(x)
dx
Jakie dodatkowe warunki muszą być spełnione aby można było wyznaczyć rozwiązanie za pomocą
3
kacpeR:
Pewien las ma kształt trójkata ABC, takiego ze AB = 2AC, i w którym kat przy wierzchołku A ma miare 120◦.
5
Trololo:
Pociąg miał przebyć drogę 840km w określonym czasie. W połowie drogi został zatrzymany na pół godziny. Aby przybyć punktualnie na miejsce przeznaczenia,maszynista zwiększył prędkość o
1
Grzegorz:
Jak przeczytać: Wa={x ⃗ ; f(x ⃗) =a} Wa⊂Df a∊ℛ
4
Ajaja:
Między liczby −3 i 5 wstawiono 7 liczb. Ile wynosi różnica tego ciągu? Pomocy, jak to zorbic?
1
jaśd:
Uzasadnij, że nierówności x
6
−4x
4
+x
2
+6 (mniejsze lub równe ) 0 nie spełnia żadna liczba całkowita.
4
Tangens:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = 4 − 3 cos
2
2x + 2sin
2
2x dla x ∈ R .
1
Koka Kola:
O zdarzeniach losowych A , B wiadomo, że: P (A) = 13, P (B′) = 25 i P(A ∩ B ′) = 14 . Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe P(A |B) .
7
Kuba:
Mam do zbadania szereg:
8
100onmywrist:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu równym 9
√
3
. W ten stożek wpisujemy walce w taki sposób, że jedna podstawa walca jest zawarta w podstawie stożka, a okrąg drugiej
3
Jacek:
Trzeba zbadać zbieżność szeregu:
8
Ola:
Dana jest funkcja x
2
− 4|x| − 3. Równanie f(x) =m ma trzy rozwiązania dla:
13
:
ktos mi moze wytlumaczyc czemu p1=2p? https://brainly.pl/zadanie/8935936
5
Hali:
Przeksztalc na postać wykresu hiperboli, y=(2x−1)/(x+2)
5
Paulina:
d=
√
12 − 8
√
2
−
1
2
|5 − 4
√
2
|
4
Asia:
Czy z faktu, ze trzy zdarzenia A, B i C są niezależne parami wynika, ze są niezależne łącznie?
1
fizyka:
Zadanie maturalne z fizyki (stara formuła, czerwiec 2012, poziom rozszerzony)
3
Jerzy:
Cześć
7
an:
Popatrz na definicję prostokąta.
6
Help me please:
2x
2
−7
Dziedziną funkcji f(x) =