katy w trojkacie
Nerwicaodnauki: dany jest trójkąt równoramienny rozwartokątny. symetralne ramion tego trójkąta dzielą podstawę
na trzy równe części . oblicz miary kątów tego trójkata
16 mar 20:04
Eta:

1/ Punkty D i E leżące na symetralnej odcinka są równo oddalone od końców odcinka
zatem Δ ADC i BEC są równoramienne o ramionach c
to ΔDEC jest równoboczny
wniosek......................
Miary kątów trójkąta ABC : 120
o,30
o,30
o
16 mar 21:24
PW: Niech każda z tych równych części ma długość
a, zaś ramiona trójkąta mają długości
b,
a kąt między nimi ma miarę β. Kąty między ramionami a podstawa mają miary α.
Z twierdzenia kosinusów
(3a)
2 = b
2 + b
2 − 2b
2cosβ
(1) 9a
2 =2b
2(1 − cosβ)
W trójkącie utworzonym przez środkową
(2) b = 2acosα.
Podstawienie (2) do (1) daje
9a
2 = 2(2acosα)
2(1 − cosβ)
9a
2 = 8a
2cos
2α(1−cosβ)
| | 9 | |
|
| = cos2α(1+cos2α) (bo β=180°−2α, a więc cosβ = −cos2α) |
| | 8 | |
| | 9 | |
|
| = cos2α(1+cosα−sin2α) |
| | 8 | |
i dalej oczywiste.
Nie wiem czy może da się to rozwiązać bardziej elementarnie (mam tendencję do komplikowania,
ale nic łatwiejszego nie wymyśliłem).
16 mar 21:25
Eta:
16 mar 21:26
PW: Nie mam wiecej pytań.
16 mar 21:27
Eta:
16 mar 21:28
Nerwicaodnauki: Dziekuje bardzo, ciekawi mnie kim jest ktoś na waszym poziomie matematyki. Jestecie
nauczycielami? studentami? czy sie po prostu interesujecie tym?
16 mar 21:59
Nerwicaodnauki: Oczywiscie moim bledem bylo tylko to ze nie zauwazylem jakiegos ,twierdzenia' ktore nie jest
doslownei a mianowicie Punkty D i E leżące na symetralnej odcinka są równo oddalone od
końców odcinka
bo jest to oczywiste a po prostu na to nie wpadlem, bo takich zaleznosci w tym trojkacie moglo
byc z 50. a po tylko tej zaleznosci juz bym dalej sobie poradzil
16 mar 22:01
PW:
Też bym chciał nieraz skasować, zwłaszcza gdy palnąłem głupstwo, ale klik... i poszło.
Dla przyzwoitości powiem, że napisałem "środkową" zamiast "symetralną".
Może bym i wpadł na coś elementarnego, ale nie znoszę tu rysować, dostaję furii, kiedy program
rządzi sam, albo trzeba dołożyć napisy do rysunku.
16 mar 22:01