Kwadrat i romb
6latek:

Na przekatnej AC kwadratu ABCD obrano rozne punkty E i F tak ze AE=FC
Wykaz ze czworokat BEDF jest rombem
Przekatne kwadrtu sa rownej dlugosci czyli AC= BD
Przekatne kwadratu polowia sie stad AO=OC i OD= OB
Przekatne kwadratu przeniaja sie pod katem 90
o
Przekatne kwadratu sa dwusiecznymi katow przy wierzcholkach
Skoro AO=OC i AE=FC to OF=OF
Wobec tego odleglosci punktu B od E i F sa takie same czyli BE= BF
Tak samo odleglosci punktu D od punktow E i F sa jednakowe czyli DE=DF
Punkty E i F leza na przekatnej AC wiec DE=EB=FB=FD
Trojkaty EDF i EBF sa trojkatami rownoramiennymi
OD i OB sa i ch wysokosciami i jednoczesnie dwusiecznymi kątow D i B
Wobec tego ΔEDF i EBF maja wspolna podstawe EF ktore leza na przekatnej AC
Wobec tego EF jest dwusieczna kątow E i F w czworokacie EBFD
Wniosek czworokat EBFD jest rombem gdyz EF<AC