Rownoleglobok i prostokat
6latek:

Przekatne Ac i BD rownolegloboku ABCD przecinaja sie w punkcie O
Na polprostych OA i OC obieramy odpowiednio punkty E i F tak ze OE=OF=OD
Wykaz ze czworokat BFDE jest prostokatem
ΔDOF≡ΔEOB (cecha BKB)
Z przystawania tych trojkatow wynika rownosc bokow DF i EB
Δ DOE≡ΔFOB (cecha BKB)
Z przystawania tych trojkatow wynika rownosc bokow DE i FB
Poza tym EF=DB
Z rownosci tych wynika ze czworokat BFDE jest prostokatem
czy to wystarczy ?
16 mar 08:26
6latek: Jesli mam boki parami rowne to moge napisac tez ze DFIIEB i DEIIFB?
16 mar 08:39
6latek:
16 mar 10:47
an: Popatrz na definicję prostokąta.
16 mar 10:59
6latek: Okreslenie : Prostokatem nazywamy rownoleglobok ktorego wszystkie kąty sa proste
Mam jeszce twierdzenie
W prostokacie przekatne sa sobie rowne
nalezaloby w takim razie wykazac te katy . Nie wiem jak
16 mar 12:55
6latek:
16 mar 18:07
an:

W prostokącie są równe i punkt przecięcia dzieli je na połowy W równoległoboku nie musząbyć
równe, ale są dzielone na połowy czyli OD=OB w takim razie OE=OF=OD =OB
i dalej OF+OE=OD+OB czyli mamy przekątne równe podzielone na połowy co odpowiada
definicji prostokąta.
Jeżeli to jest mało to rysunek na tej otrzymanej figurze możemy opisać okrąg gdyż jej
wierzchołki są równo odległe od punktu przecięcia przekątnych, w okręgu tym przekątne są
średnicami, a kąty oparte na średnicy mają 90
o, czyli mamy warunek kątów prostych spełniony.
16 mar 20:39
6latek: dzieki za odzew .
16 mar 20:50