Wyznacz wszystkie liczby naturalne, dla których nierówność
Kerim : wyznacz wszystkie liczby naturalne, dla których nierówność −x2 −x +12 ≤ 0 jest fałszywe
16 mar 18:24
konrad:
zacznij od rozwiązania nierówności..
16 mar 18:43
Kerim : W tym mam właśnie kłopot ....
Δ=
16 mar 19:01
Pytający:
Δ=49 (o ile x2 to x2)
16 mar 19:04
PW: Kerim, należysz do sekty Wielbicieli Delty Naszej Kochanej?
Prawdziwe ma być zdanie
x2+x−12 > 0
(x+3)(x−4) > 0
16 mar 19:08
Eta: x2+x−12≥0
to fałszywa będzie
gdy x2+x−12<0 ⇒ (x+4)(x−3)<0 x∊(−4,3) i x∊N
Odp: x∊{0,1,2}
16 mar 19:09
PW:
Chyba zostanę politykiem, bo mi się prawda z fałszem myli.
Eta rozwiązała poprawnie
16 mar 19:14
Eta:
PW plusy Ci się "pomerdały"
16 mar 19:14
Kerim : a=−1
b = 1
c=12
Δ=b−4 *a*c=12 −4*−1 *12
Coś takiego ?
16 mar 19:16
16 mar 19:17