Uklad rownan z prędkością
Trololo: Pociąg miał przebyć drogę 840km w określonym czasie. W połowie drogi został zatrzymany na pół
godziny. Aby przybyć punktualnie na miejsce przeznaczenia,maszynista zwiększył prędkość o
2km/h. Jak długo pociąg był w drodze? Mi wychodzi zły wynik, ok. 20,5h a odpowiedź z książki
to dokładnie 21h. Pomoże ktoś?
16 mar 14:20
Eta:
połowę drogi ( przed postojem) przejechał w czasie 10,5 h
postój 0,5 h
drugą połowę przejechał w czasie 10h
zatem w całej drodze był przez : 10,5+0,5+10 =21 h
Odp: 21 h
16 mar 14:44
Trololo: Czy Tobie również wychodzi x w przybliżeniu równajacy się 10,5? Z układu równań 420=(420/t +
2)(t−30) raz wyszło mi x~10,5 aczkolwiek teraz jak wpisuje w wolfram to wychodzi jakiś
zupełnie inny wynik... Coś jest nie tak z moim układem równań?
16 mar 15:33
Trololo: W sensie x=t
16 mar 15:34
Eta:
v*t=420 −−− połowa drogi
(v+2)(t−0,5)=420 −− druga połowa drogi
po rozwiązaniu układu .... otrzymujemy:
2t
2−t−210=0 , t>0,5 ,
√Δ=41
| | 1+41 | |
t= |
| = 10,5 h −− czas przejazdu pierwszej połowy drogi |
| | 4 | |
to 10,5−0,5=10h −−− czas przejazdu drugiej połowy drogi
pociąg jechał 20,5 h i jeszcze miał 0,5h −− postoju
to w drodze był 21 h
16 mar 15:58
Eta:
czas w godzinach to piszesz 0,5h a nie 30 min
16 mar 15:59
Trololo: Dziękuję
18 mar 16:15