Probabilistyka
Asia: Czy z faktu, ze trzy zdarzenia A, B i C są niezależne parami wynika, ze są niezależne łącznie?
16 mar 11:13
wredulus_pospolitus:

zdarzenia będą niezależne jeżeli:
P(AnBnC) = P(A)*P(B)*P(C)
P(AnBnC) = P((AnB)nC)
≠ P(AnB)*P(C)
Niech:
więc:
Na rysunku przedstawiam jak mogą wyglądać zbiory A,B,C (C celowo narysowałem 'mniejszy' tak aby
było 'cokolwiek' widać − ale powinien on być trochę większy tak by te prostokąty miały wspólny
bok z czerwonym i niebieskim)
Jak widzisz, wartości części wspólnych się zgadzają
16 mar 11:28
wredulus_pospolitus:
Natomiast P(AnBnC) = 0 ≠ P(A)P(B)P(C)
16 mar 11:28
Asia: Nic nie zrozumiałam ale dzięki
16 mar 20:54
Adamm:
wredulus chciał ci pokazać że tak nie jest
16 mar 21:00