rownoleglobok
6latek:

Dwusieczne katow wewnetrznych rownoleglobokow przecinaja sie w 4 punktach
Wykaz ze te punkty sa wierzcholkami prostokata
dwusieczne kątow przyleglych przecinaja sie pod katem prostym
Wiec kąty ABCD sa proste
Rownoleglobok ktorego wszystkie katy sa proste nazywamy prostokatem
czy takie rozwiazanie bedzie dobre ?
16 mar 21:25
Pytający:
Wskaż mi te kąty przyległe?
16 mar 21:27
6latek: Kąty przylegle
K i N
Ni M
M i L
L i K
To sa kąty przylegle
16 mar 21:29
Pytający: To są kąty leżące przy jednym ramieniu równoległoboku, a nie są one przyległe
16 mar 21:35
6latek: To mnie teraz zastrzeliles .

Wiec ktore wedlug ciebie
16 mar 21:38
Pytający:

Tutaj nie ma kątów przyległych

wiemy, że
2α+2β=180
α+β=90
w trójkącie KAN mamy, że α+β+γ=180 →90+γ=180→γ=90
kąt γ oraz kat BAD są kątami wierzchołkowymi, zatem ∡BAD = 90
16 mar 21:45
6latek: A w ten sposob
dziekuje
16 mar 21:52
6latek:

To jest prostokat
mam w ksiazce napisane tak
Suma kątow przyleglych do jednego boku jest rowna 180
o
Wiec chyba tam sa przylegle
16 mar 22:16
Pytający:
kąty przyległe, to nie to samo co kąty przyległe do jednego boku. Dlatego wolę pisać kąty
leżące przy jednym boku
16 mar 22:18
Wenera:

Teraz są przyległe
16 mar 22:36
16 mar 22:39