Z pudła, w którym umieszczono 2 kule białe i 3 kule czarne, losujemy trzy kule,
madzia: Z pudła, w którym umieszczono 2 kule białe i 3 kule czarne, losujemy trzy kule, a następnie
rzucamy kostką tyle razy, ile wylosowaliśmy czarnych kul.
Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia sześciu oczek co najmniej raz.
16 mar 15:15
madzia:
16 mar 16:10
madzia: Zrobiłam drzewkiem i wyszło mi 397/2160, a z Twojego wychodzi 259/2160... Czyj błąd?
16 mar 17:28
Jerzy:
Myślę,że to błąd
Ety, bo naogół się myli.
16 mar 17:33
Eta:
Co to oznacza
Jerzy ! ! ( bardzo nieładne stwierdzenie , jestem w

Działajcie sami !

@
magda posprawdzaj rachunki ..............
16 mar 17:39
Pytający:
P=
| | | | 5 | |
= |
| (1−( |
| )3)+ // 0 białych, 3 czarne |
| | | | 6 | |
| | | | 5 | |
+ |
| (1−( |
| )2)+ // 1 biała, 2 czarne |
| | | | 6 | |
| | | | 5 | |
+ |
| (1−( |
| )1)= // 2 białe, 1 czarna |
| | | | 6 | |
| | 91+396+108 | | 595 | | 119 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2160 | | 2160 | | 432 | |
Toteż oba wyniki błędne,
Madziu (acz drzewka
Ety nie widziałem − może było dobre, a
błąd jest gdzieś u Ciebie w rachunkach).
16 mar 18:51
Eta:
Ja "krzaków" nigdy nie rysuję !
16 mar 18:58
spanker: proszę się nie kłócić!
16 mar 18:59
Jerzy:
Eta....przecież to był żart

. Masz
16 mar 19:53