Funkcja
Ola: Dana jest funkcja x2 − 4|x| − 3. Równanie f(x) =m ma trzy rozwiązania dla:
m=−7
M=−3
M=0
M=−4
16 mar 12:13
Eta:

m= −3
16 mar 12:32
Ola: A dlaczego dwie parabole ?
16 mar 12:41
wredulus_pospolitus:
bo dla x<0 masz:
f(x) = x2 −4*(−x) − 3
a dla x ≥ 0 masz:
f(x) = x2 − 4x − 3
16 mar 12:47
Ola: Dobrze dziękuję już rozumiem. Czyli mogę sobie wyliczyć miejsca zerowe i wierzchołek żeby to
sobie rozrysowac tak?
16 mar 14:20
tak: Tak
16 mar 14:25
PW: Jest to zadanie testowe, Masz odpowiedieć, która z podpowiedzi jest poprawna.. No to
sprawdzamy:
a) |x|2−4|x| − 3 = −7
|x|2−4|x| + 4 = 0
(|x| − 2)2 = 0
− rozwiązanie to |x| = 2, czyli równanie ma 2 rozwiązania: x2=−2, x2 = 2. Podpowiedź a) nie
jest poprawna.
b) |x|2−4|x| − 3 = −3
|x|2−4|x| = 0
|x|(|x|−4) = 0
|x| = 0 lub |x| − 4 = 0
x = 0 lub x=−2 lub x = 2
− równanie ma trzy rozwiązania. Koniec − podpowiedź b) jest poprawna.
Dalej nie sprawdzamy (test jednokrotnego wyboru).
Można więc odpowiedzieć, i to dość szybko, nie rysując nic i nie zastanawiając się nad
kształtem wykresu funkcji po lewej stronie równania. Takie dobrodziejstwo zadań testowych.
16 mar 15:10
Eta:
No to jeszcze krócej
3 rozwiązania dla M=f(0)=c= −3
16 mar 15:52
PW: O, i to jest sama esencja

parzystość.
16 mar 18:56