Badanie zbieżności szeregu
Kuba: Mam do zbadania szereg:
∞
n=2
Co tu trzeba zrobić ?
16 mar 13:14
wredulus_pospolitus:
'zbadać' szereg

Zapewne sprawdzić czy jest zbieżny (bezwzględnie bądź warunkowo bądź rozbieżny)
16 mar 13:18
Kuba: a w jaki sposób ?
16 mar 13:38
Kuba: wyznaczyć an i obliczyć granicę ?
16 mar 13:49
wredulus_pospolitus:
A jak się bada bezwzględną zbieżność szeregu
16 mar 13:54
Kuba: czyli trzeba użyć kryterium porównawczego ?
16 mar 14:27
Adamm:
| n2 | |
| maleje od pewnego miejsca, zbiega do zera |
| n3−2 | |
więc szereg zbieżny z kryt. Dirichleta
16 mar 14:51
Adamm:
P(x)/Q(x)
1≤ n = stp. P(x) < stp. Q(x) = m
współczynnik przy największej potędze P(x) i Q(x) jest dodatni
| | P'(x)Q(x)−P(x)Q'(x) | |
(P(x)/Q(x))' = |
| |
| | Q2(x) | |
stp. P'(x)Q(x) = (n−1)m < (m−1)n = stp. P(x)Q'(x)
więc współczynnik przy największej potędze P'(x)Q(x)−P(x)Q'(x) musi być
równy współczynnikowi przy największej potędze −P(x)Q'(x), czyli musi być ujemny
zatem P'(x)Q(x)−P(x)Q'(x) → −
∞ oraz (P(x)/Q(x))' jest od pewnego miejsca stale
ujemna, więc P(x)/Q(x) musi być od pewnego miejsca stale malejący
to załatwia nam zbieżność szeregów postaci
16 mar 15:03