matematykaszkolna.pl
rownanie kawa: Mając równanie:
dy 

+p(x)=q(x)
dx 
Jakie dodatkowe warunki muszą być spełnione aby można było wyznaczyć rozwiązanie za pomocą metody uzmienniania stałej ?
16 mar 14:58
kawa:
dy 

+p(x)*y=q(x)
dx 
16 mar 15:00
Mariusz: y(x)=u(x)v(x) u'(x)v(x)+u(x)v'(x)+p(x)u(x)v(x)=q(x) u'(x)v(x)+(v'(x)+p(x)v(x))u(x)=q(x) v'(x)+p(x)v(x)=0 v'(x)=−p(x)v(x)
v'(x) 

=−p(x)
v(x) 
p(x) musi być całkowalna u'(x)v(x)=q(x)
 q(x) 
u'(x)=

v(x) 
q(x) 

musi być całkowalna
v(x) 
16 mar 15:11
Adamm: najlepiej żeby q(x), p(x) były ciągłe
16 mar 15:12
kawa: Dzięki emotka
16 mar 15:16
Mariusz: a całkowalność nie wystarczy Na kursach analizy niektórzy przy całkowaniu dają dla uproszczenia warunek ciągłości
16 mar 15:18
kawa: @up Tzn ciągłość nie wystarczy ? emotka
16 mar 15:19
Mariusz: Jeżeli przyjmiemy że są ciągłe to będą także całkowalne natomiast po rozpisaniu wydaję mi się że mogą też całkowalne
16 mar 15:27
Adamm: @Mariusz jeszcze trzeba było wiedzieć czy przy całkowalności mamy jednoznaczność wydaje mi się że nie ma jednoznaczności, ale mogę się mylić wtedy nie do końca wiemy czy znaleźliśmy wszystkie rozwiązania
16 mar 15:28
Adamm: Dodatkowo robimy podejrzane rzeczy typu, dzielimy przez v(x).
16 mar 15:30
Mariusz: Tak trzeba założyć że v(x) ≠ 0 i rozpatrzyć ten przypadek oddzielnie Zajrzałem do skryptu i wymagają tam aby funkcja f(x,y)=−p(x)y+q(x) była ciągła i spełniała warunek Lipschitza
16 mar 15:44
Adamm: Warunek Lipschitza to trochę za dużo, sama ciągłość p, q wystarczy
16 mar 15:50
Adamm: Co prawda można skorzystać tutaj z twierdzenia Picarda, ale to jest równanie różniczkowe liniowe, i możemy trochę opuścić założenia
16 mar 15:55