uklad rownan z parametem
Nerwicaodnauki: uklad rownan
px+py=2
x+y=p+1
w zaleznosci od p;
a− moze miec co najmniej dwa rozne rozwiazania
b−zawsze ma nieskonczenie wiele rozwiazan
c− zawsze jest sprzeczny
d−zawsze rozwiazniem jest dokladnie jedna para liczb
Prosze o pomoc bo zastygłem
16 mar 17:41
Mariusz:
p2+p=2
p2+p−2=0
(p+2)(p−1)=0
p=−2 ∨ p=1 nieskończenie wiele rozwiązań
p≠−2 ⋀ p ≠ 1 układ sprzeczny
16 mar 17:53
Nerwicaodnauki: co? skad to sie wzielo? poza tym moze byc tylko jedna odp
16 mar 18:23
Mariusz:
Wobec tego co napisałem rozważ odpowiedź a
16 mar 18:38
dofs:
p(p+1)=2
p
2+p=2
p
2+p−2=0
nerwicaodnauki, może tego przejścia nie zauważyłeś?
16 mar 18:45