Dziedzina funkcji
Help me please: | | 2x2 −7 | |
Dziedziną funkcji f(x) = |
| jest zbiór? |
| | 2− log2x−1 (5x−4) | |
16 mar 07:56
janek191:
1) log2x −1 ( 5 x − 4) ≠ 2
2) 5 x − 4 > 0
3) 2 x − 1 > 0 i 2x − 1≠ 1
16 mar 08:08
6latek: A co jakis piszesz sprawdzian ze az tak pilne ?
Nie potrzeba zasmiecac angielskim .Sa ladne polskie nicki
Mianownik musi byc rozny od zera
2−log2x−1(5x−4)≠0
−log2x−1(5x−4)≠−2
log2x−1(5x−4)≠2
teraz wszystko z definicji logarytmu
1) 2x−1>0
2) 2x−1≠1
3) 5x−4>0
4) rozwiazac rownianie
log2x−1(5x−4)≠2
Przyjmiemy na razie sobie rownosc
Potem te xsy z rozwiazania wyrzucimy z dziedziny
log2x−1(5x−4)=2
znowu definicja
(2x−1)2= 5x−4
Rozwiaz to
Potem wrzuc wszystko na os liczbowa
16 mar 08:14
6latek: Dzien dobry
janek191
16 mar 08:15
janek191:
3) 2 x > 1 i x ≠ 1
x > 0,5 i x ≠ 1
2) 5 x > 4 ⇒ x > 0,8
3) (2 x − 1)
2 ≠ 5 x − 4
4 x
2 − 4 x + 1 − 5 x + 4 ≠ 0
4 x
2 − 9 x + 5 ≠ 0
Δ = 81 − 4*4*5 = 1
| | 9 − 1 | | 9 +1 | | 5 | |
x = |
| = 1 lub x = |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
Odp. x ∊ (0,8 ; 1) ∪ ( 1, 1,25) ∪ (1,25, +
∞)
====================================
16 mar 08:18
janek191:
Witaj
16 mar 08:19
Pszczółka (Help me please): Odpowiedź sie zgadza, dziękuję>.<
16 mar 09:01