stożek wpisany w walec
100onmywrist: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu równym 9
√3. W ten stożek wpisujemy
walce w taki sposób, że jedna podstawa walca jest zawarta w podstawie stożka, a okrąg drugiej
podstawy walca jest zawarty w polu powierzchni bocznej stożka. Wyznaczymy objętość tego walca,
który ma największą objętość
proszę o jakieś wskazówki
16 mar 13:08
100onmywrist:

czy tu trzeba skorzystać z zależnosci dwóch trójkątów prostokątnych?
16 mar 13:16
wredulus_pospolitus:

1) wyznaczasz 'a' oraz 'H'
2) z podobieństwa trójkątów:
z tego masz zależność pomiędzy h i b
3)
V
walca = πb
2*h
szukasz maksimum
16 mar 13:16
Eta:

V
w=πr
2*H
Dla trójkąta równobocznego : a=6 , h=3
√3
Z podobieństwa trójkątów
| 6 | | h | |
| = |
| ⇒ H=√3(3−r) , r∊(0,3) |
| 2r | | h−H | |
V
w(r)=
√3πr
2(3−r)
V
'(r)=..................
.....................
16 mar 13:35
100onmywrist: Werudius pospolitus, ciezko mi tą zależność obliczyć tak szczerze, nie moge jakos tego
pogrupować, masz pomysl jak to policzyc?
16 mar 13:37
100onmywrist: ETA DZIĘKUJE <3 odp to 4√3
16 mar 13:49
wredulus_pospolitus:
(3
√3−h)(3−b) = h*b
9
√3 − 3h + hb − 3b
√3 = hb
9
√3− 3b
√3 = 3h
h =
√3(3 − b)
16 mar 13:50
wredulus_pospolitus:
i popatrz ... wyszła ta sama proporcja co u Ety
16 mar 13:51
100onmywrist: wredulus pospolitus zwracam honor, nie zauważyłem, że hb się skróci, dziękuje równiez za pomoc!
16 mar 13:53