Ciąg arytmetyczny
PirchHD: W ciągu artystyczny a1=3 oraz r=4. Oblicz największe N takie ze a1+a2...+an<2211
Wyszło mi n=66 A wynik powinien być n=32. No cóż zmieniłem to jako równanie z n dzięki sumie
arytm. wyszło 0<−2n2−n+2211. Mz: n=−66 i n=67. Dobra i pewnie muszę policzyć środek od 1 do
66 czyli 33? A nie 32) Kto pomoże?
16 mar 21:28
PW: Ciągi artystyczne to raczej nie na tym forum.
16 mar 21:33
PirchHD: Przepraszam bardzo chodzi mi o arytmetyczny. Pisałem na komórce. A co do zadania znalazłem błąd
ponieważ a=2, a nie a=1. Zamykam
16 mar 21:36
Pytający:
a
n = a
1+(n−1)r
a
n = 3 + (n−1)•4=3+4n−4=4n−1
| a1+an | | 3+4n−1 | | 2+4n | |
| •n = |
| •n = |
| •n=(1+2n)n |
| 2 | | 2 | | 2 | |
n+2n
2<2211
2n
2−2211<0
rozwiąż dokładnie tę nierówność kwadratową
16 mar 21:40