16 mar 11:51
: skoro jest powiedziane ze pole ramki= polu zdjecia...
16 mar 11:52
Jerzy:
Zadanie jest błednie rozwiązane. Źle jest policzone pole ramki,a zależność P1 = 2P jest
absurdalna.
16 mar 12:06
: czyli zrobilem dobrze piszac ze 216=(12+2a)(18+2a)? 216 to pole zdjecia
16 mar 12:09
Jerzy:
Nie. Przecież pole ramki nie równa się (12 + 2a)(18 + 2a), to brednie.
16 mar 12:12
: a wiec jak wykonac to zadanie?
16 mar 12:13
Jerzy:
Pole ramki = 4a2 + 2*12*a + 2*18*a
16 mar 12:22
Eta :
Wszystko jest ok w treści
z treści zadania : pole ramki = pole fotografii P
1=P
2
to pole całego obrazka P= 2P
1
2(a+6)*2(a+9)=2*12*18
(a+6)(a+9)=6*18
a
2+15a−54=0
(a−3)(a+18)=0
a=3 −− szerokość ramki
16 mar 12:25
Jerzy:
Co to znaczy pole całego obrazka ? Gdzie to jest napisane w treści zadania ?
16 mar 12:30
Eta:
Hej
Jerzy
Przeczytaj dokładnie treść zadania ..........
16 mar 12:34
Eta:
poleniebieskiej ramki +poleróżowej fotki = Pole całego obrazu wiszącego na ścianie
16 mar 12:37
Jerzy:
Witaj
Przeczytałem,ale nie widzę tam mowy o polu całego obrazka.
16 mar 12:38
Eta:
Pole ramki +pole fotki = co? ( pole całego obrazu
16 mar 12:47
Jerzy:
OK.
Nie chce mi się liczyć, ale pewnie też bym dostał dobry wynik.
16 mar 13:01